Tijdelijke uitsluiting bij protest?

29-11-2023 15:11

Tijdelijke uitsluiting bij protest?

Het voetbal onderging de voorbije seizoenen meerdere hervormingen. Denk maar aan de werking met de VAR of de aanpassing van het handspel. De FIFA buigt zich over een verdere vernieuwing van de regelgeving. Wie graag protesteert bij de scheids zal anders aangepakt worden.

Wellicht zal de buitenspelregel er volgend seizoen anders uitzien. Het IFAB, de organisatie die zich buigt over de regelgeving, keurde enkele nieuwe voorstellen goed, om ze verder uit te werken.

Spelers die te veel protesteren bij de scheidsrechter, lijnrechters of vierde official zouden tijdelijk het speelveld moeten verlaten. Die regel wordt al gehanteerd in de Engelse amateurreeksen. Wie over de scheef gaat, krijgt een tijdstraf van tien minuten. Een nieuwe vermaning levert opnieuw tien minuten straftijd op. De speler in kwestie mag na die duur niet opnieuw het veld op. Een vervanging kan wel.

Het IFAB, het orgaan dat bevoegd is voor de internationale spelregels van het voetbalspel, keurde dinsdag immers enkele opmerkelijke voorstellen goed om het aanhoudende protest van spelers tegenover de arbitrage tegen te gaan. Het meest opvallende voorstel is om ‘sin bins’ te introduceren.

Voormalig scheidsrechter Pierluigi Collina, die vandaag aan het hoofd staat van de scheidsrechterscomisssie van de FIFA, bevestigde dat door de goedkeuring van de IFAB de ‘sin bins’ ook hun intrede kunnen gaan maken in het profvoetbal. Volgens de Engelse krant The Athletic zal het systeem in de Amerikaanse Major League Soccer verder getest worden.

Het IFAB pleit ook van een verbetering en uitbreiding van de communicatie van de VAR naar de fans in het stadion. In het rugby is al jaren transparantie. Het voetbal lijkt die weg ook in te slaan.

LEES MEER OVER:

FIFA

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

BEKIJK | fotoshoot ploegfoto STVV

BEKIJK | fotoshoot ploegfoto STVV

De start van het seizoen nadert voor STVV. Op de eerste speeldag moeten ze naar...

STVV richting 20 miljoen euro?

STVV richting 20 miljoen euro?

Mathias Delorge kan de volgende speler worden die STVV deze zomer verlaat. Hij kwam niet...

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...