Transferbeleid RSC Anderlecht de mist in

05-10 14:57

Transferbeleid RSC Anderlecht de mist in

Anderlecht bouwde jarenlang een schuldenberg op. Dat veeg je niet op 1-2-3 weg. Het zorgde in de afgelopen zomer opnieuw voor een beperkte slagkracht. Er vloeide 21 miljoen euro binnen. Geld dat niet allemaal kon dienen om (broodnodige) nieuwe spelers vast te leggen. Anderlecht moest de huurmarkt op. Het geld dat ze uitgaven aan definitieve transfers rendeert niet.

Michael Murillo mocht uitkijken naar een andere club. Zijn prestaties waren te wispelturig. Anderlecht gooide 3 miljoen euro op tafel voor Ishaq Abdulrazak. De Nigeriaanse rechterflankspeler kwam van het Zweedse IFK Norrköping over. Met 15% van de speelminuten in de Jupiler Pro League, 9% in de voorronde van de Conference League en 0% in de groepsfase kan je moeilijk stellen dat hij een goede transfer is.

Nilson Angulo kostte 1,9 miljoen euro. De aanvallende middenvelder kwam drie keer met de nationale ploeg van Ecuador in actie. Bij Anderlecht zit hij aan 1% van de speelminuten in de Jupiler Pro League. Daar stopt het.

Je kan stellen dat Ishaq Abdulrazak en Nilson Angulo een groeimarge hebben. Ze zijn respectievelijk 19 en 20 jaar. Die 4,9 miljoen euro was beter in één of twee spelers besteed met de nodige ervaring op zak. Spelers die nu al een rol kunnen spelen. Anderlecht bekeek het door een andere bril: spelers die op termijn de kassa zouden kunnen laten rinkelen.

Huurlingen met hoge lonen

Ze overleefden de voorronde van de Conference League met de hakken over de sloot. In de nationale competitie staat Anderlecht met 13 op 30 op de tiende plaats. De supporters kijken verweesd toe.

Anderlecht haalde er ook Fabio Silva (Wolverhampton) en Sebastiano Esposito (Internazionale). Opnieuw twee jonge gasten van 20 jaar. Talentvolle spelers, die nog stappen moeten zetten en nog geen ploeg kunnen dragen.

De terug in genade gevallen Adrien Trebel moest het middenveld op sleeptouw nemen. ‘Risky business’! Iedereen kende de blessuregevoeligheid van de 31-jarige Fransman. De statistieken lagen voor het grijpen: 2016-2017: 533 speelminuten / 2017-2018 1.959 minuten / 2018-2019: 1.203 minuten / 2019-2020 272 minuten / 2020-2021 864 minuten. Trebel pikte vorig seizoen wel 1.334 minuten mee. Bij de degradant in de Zwitserse eerste klasse.

Victor Boniface

Op het einde van de zomermercato probeerde Anderlecht dat nog te corrigeren met de komst van Amadou Diawara (AS Roma) en Jan Vertonghen (Benfica). Diawara kostte 1,5 miljoen euro.

Anderlecht gaf 6,9 miljoen euro uit voor drie nieuwe spelers. Silva en Esposito zakten zonder huursom naar België af. Ze verdienen wel elk 2 miljoen euro per jaar. Vertonghen kreeg ook een mooi salaris voorgeschoteld. Met al dat geld had Anderlecht ook andere spelers kunnen aantrekken.

De Belgische recordhouder beschikte niet over de middelen van Club Brugge, Antwerp of Racing Genk. Ze hadden meerdere miljoenen euro’s anders kunnen besteden. Union haalde geen speler in Zweden, wel bij het Noorse Bodo/Glimt. Victor Boniface kostte 2 miljoen euro en lukte al 13 doelpunten en 8 assists. Hugo Cuypers belandde voor 4 miljoen euro bij AA Gent. De 25-jarige aanvaller mikte 8 keer raak, in een ploeg die net als Anderlecht zoekende is. Om maar een aantal haalbare nieuwkomers te noemen.

LEES OOK: 17-jarige Stassin redder in nood Anderlecht?

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Anderlecht wordt wel eens een Deense ploeg genoemd, STVV een Japans team. De cijfers tonen...