OPINIE: Martinez luistert best naar Van Gaal

07-06 06:59

OPINIE: Martinez luistert best naar Van Gaal

Is die match tegen Nederland eentje om snel te vergeten of sta je er best toch wat langer bij stil? Wij kiezen voor het tweede. Met het risico afgeschilderd te worden als klagers of zagers. Het zat gewoon niet goed. Louis van Gaal zag dat ook. Bewust of onbewust legde hij een heel belangrijk pijnpunt bloot. Tenzij je dat niet wil zien…

België tegen Nederland. Een match die op het scherpst van de snee gespeeld zou moeten worden. Louis van Gaal liet Georginio Wijnaldum, die weinig speelde bij PSG (48% in de Ligue 1 en 36% in de Champions League), uit zijn selectie.

Tot ergernis van Memphis Depay. Hij vond dat Wijnaldum, op basis van zijn kwaliteiten, ervaring en prestaties in het verleden er wel bij hoorde te zijn. “Het is een kwestie van vorm”, lachte Louis van Gaal de opmerkingen over zijn selectiekeuze weg. “En die vorm doe je niet op bij het nationaal elftal, maar bij je club.”

Oranje speelde fris en monter in het Koning Boudewijnstadion. De aanvallers renden in alle richtingen, de flanken deden hun ding, Frenkie de Jong schudde op het middenveld met de bal aan de voet iedereen af, en zo kunnen we nog even verder gaan.

Louis van Gaal selecteerde liever geen spelers die uit vorm waren of matchritme ontbeerden. Een schril contrast met wat er bij de Rode Duivels gebeurde. Toby Alderweireld speelt niet in de Ligue 1, La Liga of de Premier League. Ook niet in de Jupiler Pro League of de Eredivisie. Wel in de Qatar Stars League.

24 februari versus 3 juni

Een competitie die toch wat minder om het lijf heeft. Een competitie die trouwens al weken afgelopen was. Alderweireld kwam er voor het laatst in actie op 22 april. Ruim een maand later volgde België-Nederland.

Alle goede wil ten spijt, je zag dat Alderweireld het niet makkelijk had tegen Oranje. Thomas Meunier gaf voor de aftrap aan blij te zijn met de Nations League. Bij Borussia Dortmund speelde hij weinig, deels vanwege blessures. Dan was het leuk om terug te kunnen ballen bij de nationale ploeg.

In 2022 werkte Dortmund 17 duels in de Bundesliga af. Meunier kwam drie keer in actie. De laatste speelminuten dateerden van 6 februari. Hij pikte op 24 februari wel nog een helft mee in de Europa League tegen Rangers FC. De Rode Duivels speelden op 3 juni tegen Nederland. Was het zinvol om Meunier tegen Oranje – toch geen Janneke en Mieke – te brengen?

Speelden Romelu Lukaku en Timothy Castagne veel de laatste maanden? Of Axel Witsel? Eden Hazard komt van heel ver terug. Roberto Martinez bracht ze allemaal aan de aftrap. Vooraf klonken er vraagtekens. Zou die elf wel fysiek sterk genoeg zijn? Maar België was de nummer twee in de FIFA-ranking en Nederland de nummer acht. Het zou wel loslopen. Niet dus.

Vandaag en morgen

Na de 1-4 nederlaag gaf de bondscoach aan blij te zijn dat Eden Hazard een helft meedraaide en een actie of aanval probeerde op te zetten. Dat was positief. Een stap vooruit.

Zou Louis van Gaal Eden Hazard opgesteld hebben in deze match? Of zou hij voor een speler kiezen met matchritme in de benen?

Van Wouter Vrancken en Alfred Schreuder tot José Mourinho en Pep Guardiola, je hoort ze om de regelmaat van de klok deze woorden in de mond nemen: “Ik stel de ploeg ook samen op basis van wat ik zie op training.”

Roberto Martinez lijkt daar minder rekening mee te houden. Het aandeel van een speler in een campagne of het aantal caps lijken belangrijker dan de vorm van de dag. In het voetbal regeert echter vandaag en morgen en niet gisteren.

Louis van Gaal had het niet over de Rode Duivels, wel over zijn ploeg. Roberto Martinez en zijn assistenten Thierry Henry en Thomas Vermaelen staan er best toch even bij stil. Anders bestaat het risico dat we na het WK te horen krijgen dat een aantal spelers door omstandigheden niet top of niet helemaal fit waren en dat er daardoor wat kwaliteitsverlies was. Dat kregen we al eerdere te horen…

LEES OOK: Van der Elst wijst naar bondscoach Martinez

Martinez Van Gaal volgen?
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Michael Frey?

Wat is er van Michael Frey?

Na een weinig succesvolle uitleenbeurt aan Schalke 04 bleek Michael Frey te duur voor onder...

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Doelpunten maken en er zo weinig mogelijk incasseren, dat is het streven. Dat doel kan...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...