Vandenbempt over nieuwe heisa over arbitrage en VAR

09-10-2023 09:02

Vandenbempt over nieuwe heisa over arbitrage en VAR

Geen rode kaart en geen buitenspel? Bij Club Brugge heerst ergernis over de arbitrage in de uitwedstrijd tegen Standard. Op andere voetbalvelden rezen ook vragen en kritiek op. Peter Vandenbempt tracht die fases door een andere bril te bekijken. Emotie versus ratio. Wat het zou moeten of kunnen zijn versus de regelgeving.

“Ik denk dat alle beslissingen juist waren”, stelt Peter Vandenbempt bij Radio 1. “Wat niet wil zeggen dat ze correct zijn volgens het rechtvaardigheidsgevoel van de voetbalmensen. Zeker die afgekeurde goal van Kortrijk in Westerlo, dat is zĆ³ verkeerd. Tegen de geest van het spel, maar volgens het reglement helaas wel correct.”

Er was ook discussie bij AA Gent-Racing Genk en Standard-Club Brugge. Buitenspel of niet? Het verhaal van de rode en de witte lijn. Als die te dicht bij elkaar liggen, geldt het oordeel van de grensrechter. Zo werd onder meer het eerste doelpunt van Standard geldig verklaard.

Peter Vandenbempt volgt Hein Vanhaezebrouck in zijn pleidooi om meer te investeren in technologische hulpmiddelen. Al hoort daar een belangrijke bedenking bij.

“Ja, er moet een semi-automatisch systeem komen zoals in de Champions League of bij het WK. Ja, er moet doellijntechnologie komen zodat je ook daar geen discussie meer kan hebben”, vindt Peter Vandenbempt. “Alleen blijkt daar op vergaderingen van de Pro League weinig enthousiasme voor te zijn vanwege de hoge kostprijs.”

“Daar hoor je zeggen dat het gemakkelijk is voor een trainer, die de rekening niet moet betalen er op het einde van de maand niet voor moet zorgen dat de budgetten kloppen.”

“Haal een paar buitenlandse spelers minder, neem een paar eigen jongeren erbij, dat kost minder geld. Stop die centen in nieuwe technologie. Maar dan zal Hein Vanhaezebrouck ook niet blij zijn. Hij vindt nu al dat zijn kern veel te krap is. Zo is het nooit goed.”

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 Belgiƫ JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 Belgiƫ JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

LIVE: Derby Cercle Brugge – Club Brugge

LIVE: Derby Cercle Brugge – Club Brugge

Derbykoorts in Brugge. Om 13u30 gaat de bal aan het rollen in het Jan Breydelstadion....

Hoefkens 38%, Leko 28%

Hoefkens 38%, Leko 28%

“Er valt meer uit deze spelerskern te halen”, gaf het management van Standard mee bij...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 Belgiƫ Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 Belgiƫ Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begon de wintermercato in Belgiƫ. Op 1 februari volgde de Transfer...

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

Na de winterstop kwam Union al in actie tegen STVV, Anderlecht (2x), RWDM, Racing Genk,...