Vandenbempt over Rode Duivels: “Niet panikeren”

18-06-2024 09:57

Vandenbempt over Rode Duivels: “Niet panikeren”

Een 0-1 nederlaag tegen Slowakije. Dat proeft zuur. De Rode Duivels moeten uitkijken of het EK eindigt al na de groepsfase. “Ze speelden wel een degelijke wedstrijd”, stelt Peter Vandenbempt bij Radio 1.

“Ik zag bij De Volkskrant een statistiek gezien dat België in de laatste drie wedstrijden op een groot toernooi (Marokko, Kroatië en Slowakije) 42 keer in de richting van het doel heeft getrapt. De ‘expected goals’ of hoeveel doelpunten je zou moeten maken, bedroeg 5,95. Maar ze hebben er 0 gemaakt, dan heb je toch een probleem van efficiëntie.”

De bondscoach kan die ballen er niet zelf intrappen. Hij bepaalt wel het tactisch strijdplan. Er klinkt kritiek over de keuzes die hij maakte. Yannick Carrasco als linksachter, dat werkte niet. Jérémy Doku begon op rechts en niet op zijn beste positie links. Leandro Trossard zat niet in de match en werd pas in de 74ste minuut vervangen.

“Hij had vroeger moeten ingrijpen bij het centrale duo op het middenveld”, stelt Peter Vandenbempt. “Onana en Mangala brachten te weinig creativiteit. In matchen waarin je baas bent en het spel moet maken, is Mangala te weinig creatief. Hij speelt te veel in de breedte.”

Vandenbempt hoopt

“Doku heeft zich na die fout mentaal niet kunnen herstellen. De Bruyne was niet de absolute top. Lukaku had ondanks die twee afgekeurde doelpunten toch één of twee moeten afwerken. Op zich speelden de Rode Duivels goed genoeg om makkelijk te winnen, maar het had een stuk beter gekund. De prestatie was niet top. Die evaluatie moeten ze maken.”

“Er is ook vaak over de verdediging gesproken. Je zag tegen Slowakije af toe die onzekerheid. De mankementen bij het uitvoetballen. Tegen een tegenstander van straffer niveau zou dat toch wel eens een probleem kunnen zijn.”

LEES OOK: Buitenlandse media sparen Rode Duivels niet: 3 op 10

De Rode Duivels zullen tegen Roemenië en Oekraïne uit een ander vat moeten tappen. Meer creativiteit, meer efficiëntie, achteraan secuurder spelen. Roemenië won met 3-0 tegen Oekraïne en zit bij winst tegen België in de volgende ronde.

“Die hebben een enorme boost gekregen”, aldus Peter Vandenbempt. “België moet nu blijk geven van mentale sterkte. Niet panikeren. De ervaren jongens moeten uitleggen dat een nederlaag op een EK geen ramp is. In 2016 verloren de Belgen van Italië en raakten ze er toch door. Het grote Spanje van 2010 verloor tegen Zwitserland en werd toch nog wereldkampioen!”

“Dat heet de burger toch een beetje moed geven. Maar je gaat wel bij de les moeten zijn. Je hebt jezelf in een vervelende positie gevoetbald.”

LEES OOK: Hoe Tedesco faalde op zijn eerste EK-examen

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

48 jaar in tweede of derde klasse. Union St-Gilloise keerde na die ellenlange tijd niet...

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Anderlecht moet verder zonder Zeno Debast. Sporting CP betaalt 15,5 miljoen euro. Als de Rode...

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

De Rode Duivels sneuvelden op het EK 2024 na vier matchen, waarin ze slechts twee...