Veljkovic probeerde matchen van Anderlecht te fixen

22-05 09:33

Veljkovic probeerde matchen van Anderlecht te fixen

Het onderzoek in de zaak Propere Handen is bijna rond. Roger Vanden Stock dropt echter nieuwe informatie op tafel. De voormalige voorzitter van RSC Anderlecht vertelt in een interview met La Dernière Heure over Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

Marc Coucke nam Anderlecht in 2018 over. De Brusselse club kende toen al financiële zorgen en kwam ook in opspraak in de zaak Propere Handen. Makelaar Mogi Bayat was kind aan huis bij Sporting. Hij had zelfs een kantoor in Neerpede. “Er vallen lijken uit de kast”, gaf Marc Coucke aan.

Herman Van Holsbeeck werd aan de tand gevoeld. “Ik heb een zuiver geweten”, stelt Vanden Stock bij La Dernière Heure. “Ja, de naam Mogi Bayat valt geregeld, maar met hem had ik altijd een goeie band. Mogi kostte ons veel geld, maar zijn werk was wel correct.”

“Dat van anderen daarentegen… Dejan Veljkovic heb ik eens uit mijn bureau moeten zetten. Hij kwam me voorstellen om wedstrijden te fixen met scheidsrechters”, blikt Vanden Stock terug. “Hoe kon hij denken dat ik zou meegaan in zo’n plan? Niet met mij. Lang geleden sprak ik me al uit tegen de praktijken van mijn vader. Ik heb Veljkovic buitengezet. Die zaken met de scheidsrechters Delferière en Vertenten verbazen me dus niks.”

Spaanse scheidsrechter

Zijn vader Constant Vanden Stock kwam in opspraak in de zaak Bellemans. Een onderzoek naar zwart geld in het Belgisch voetbal. De voormalige bierbrouwer was ook betrokken bij een omkoopzaak bij een wedstrijd tegen Nottingham Forrest. Anderlecht leed in de halve finale van de UEFA Cup een 2-0 nederlaag. De Spaanse scheidsrechter voor de terugmatch kende een doelpunt van Nottingham af en gaf een penalty aan Anderlecht.

Jean Elst en René Van Aeken, twee Antwerpenaren met een crimineel verleden, kwamen te weten dat Anderlecht 25.000 euro betaald zou hebben en chanteerden daar Constant Vanden Stock mee. Zwijggeld. Toen Roger Vanden Stock de leiding overnam, weigerde hij mee te gaan in dat verhaal. De zaak kwam aan het licht. Maar de zaak was inmiddels verjaard en RSCA ontsnapte aan een straf. Constant Vanden Stock bekende wat later in een interview dat hij geld had gegeven, maar dan wel uit eigen zak.

Meldingsplicht

Terug naar het recente verleden. Makelaar Dejan Veljkovic was close met de scheidsrechters Sebastien Delferière en Bart Vertenten. Ook zij werden opgepakt en beschuldigd in de zaak Propere Handen.

Roger Vanden Stock zette Veljkovic aan de deur. Deed de toenmalige manager Herman Van Holsbeeck dat ook? Bij een poging tot omkoping geldt er een meldingsplicht. Vanden Stock nam geen contact op met de KBVB.

Nieuwsbrief

Specials

Union won drie matchen meer

Union won drie matchen meer

49 punten voor Club Brugge, 46 voor Union en Anderlecht. Als Club zondag een punt...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Geen Igor Thiago in de aanval. De Braziliaanse spits volgt de clash tussen Anderlecht en...

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

De fans van KV Mechelen amuseerden zich kostelijk in Westerlo. Twee doelpunten, drie punten. Er...

Smets, Warleson of Vandevoordt

Smets, Warleson of Vandevoordt

Kévin Denkey zal als Beste Doelschutter in de Jupiler Pro League 2023/2024 eindigen. Cameron Puertas...