Vernieuwd stadion (geen) reddingsboei voor Standard?

10-11 11:39

Vernieuwd stadion (geen) reddingsboei voor Standard?

Zorgwekkende financiële cijfers bij Standard Luik. De fans krijgen keer na keer te horen dat er geen reden tot paniekvoetbal is. Het zal wel goed komen. Daarbij wijst de clubleiding naar de vernieuwing van het stadion. Volgens voorzitter Bruno Venanzi zal dat Sclessin 2.0 ruim twee miljoen euro per jaar extra inkomsten genereren voor de Luikse club. Een doekje voor het bloeden?

December 2019. Het eigen vermogen van Standard Luik zakte van 16,9 naar 8,4 miljoen euro. Een halvering! Daartegenover stond een schuld van 40,7 miljoen euro. Het operationele verlies bedroeg in dat boekjaar 8,6 miljoen euro. Daar hoorde een stijging van de loonkosten bij.
De clubleiding liet weten dat er eigenlijk geen verlies maar winst was geboekt. “Zonder rekening te houden met de stijging van de afschrijvingen, maakte de club 1,7 miljoen euro operationele winst.”

November 2020. “Standard boekte 189.983 euro winst”, luidde de communicatie. Uit een analyse van de jaarrekening bij de Nationale Bank kwam echter aan het licht dat de totale schuld gestegen was van 40,7 miljoen naar 51,7 miljoen euro. De loonkosten waren met 12% toegenomen.

Februari 2021. Een operationeel verlies van 7 miljoen euro. Standard kreeg groen licht van de licentiecommissie van de KBVB. Met de belofte dat de loonlasten gevoelig zouden dalen en dat er miljoenen euro’s zouden binnenstromen via de transfermarkt. Er volgde even later een tijdelijk transferverbod. “Er is geen reden tot grote zorgen”, klonk het statement.

Bruno Venanzi nam de aandelen van Roland Duchâtelet in 2015 over en kwam drie jaar later tot een deal met de Provincie Luik. Standard zou voor 100% eigenaar worden van het stadion in ruil voor een jaarlijkse leasingsom van 1 miljoen euro. Venanzi stak snel 4 miljoen euro in de Immobilière Standard de Liège. Een holding die de verbouwing van Sclessin – geschat op 90 miljoen euro – moet financieren.

Voorzitter Venanzi laat in een interview met La Dernière Heure weten dat het nieuwe Sclessin jaarlijks ruim 2 miljoen euro naar de club kan laten stromen. Afgaande op de pijnlijke cijfers in de vorige boekjaren is die extra inkomst een doekje voor het bloeden.

De eigenaar annex voorzitter belooft dat er op korte termijn nieuwe investeerders tot de club zullen toetreden. Standard Luik heeft meer nodig dan een vernieuwd stadion om terug een stap hogerop te kunnen zetten, financieel en sportief.

LEES MEER OVER:

Bruno Venanzi

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...