Vertenten sleept KBVB voor de rechter

15-10 08:25

Vertenten sleept KBVB voor de rechter

Bart Vertenten kwam in opspraak in de zaak Propere Handen en werd net als Sébastien Delferière door de KBVB op non-actief gesteld. De voormalige scheidsrechter eist nu een schadevergoeding van 130.000 euro.

Vertenten vindt dat hij onterecht werd ontslagen, dat staat te lezen in dagvaarding die procedurepleiter Hans Rieder aan de bond gaf.

Vertenten werd ontslagen na het voetbalschandaal Operatie Propere Handen. Vooral de contacten van Vertenten met makelaar Dejan Veljkovic werden toen onder de loep genomen. Een onterecht gefloten penalty tijdens Antwerp-Eupen kwam ook ter sprake. “Die dag is net als na andere wedstrijden een arbitragerapport opgesteld”, zegt zijn advocaat Hans Rieder. “Wat blijkt? De lijnrechter en niét de scheidsrechter krijgt de schuld van die fout. Vertenten kon dat zo goed als niet zien. Verder in dat verslag: passages als ‘zeer goede beslissing’, ‘zeer goede toepassing van de regels’ en ‘vijf gele kaarten correct toegekend’”, vertelt Rieder. De KBVB wees toch in de ontslagbrief van Vertenten naar die wedstrijd. “De KBVB wist op het ogenblik dat ze meneer Vertenten ontsloegen om dringende redenen maar al te goed dat dit werd tegengesproken door feiten én door een rapport dat de bond zelf in zijn bezit had.”

Volgens zijn advocaat Hans Rieder waren de contacten tussen Bart Vertenten en Dejan Veljkovic, een malafide makelaar en matchfixer, geen reden om zijn cliënt een schorsing op te leggen.

“Men kan dat een arbiter moeilijk verwijten, als zijn oversten dit in een nog veel hogere en intensere mate deden”, stelt Rieder tegenover Het Laatste Nieuws. “Toenmalig scheidsrechtersbaas Paul Allaerts ging zelf eten met Veljkovic en werkte met dezelfde boekhouder.”

Nieuwsbrief

Specials

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Ploegen die op Stayen punten laten liggen, verwijzen graag naar het kunstgrasveld. De cijfers geven...

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De Belgische wintermercato 2023 nadert met rasse schreden. Vanaf 1 januari kunnen de clubs in...

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Op 28 juli gaat het seizoen 2023/2024 van start in de Belgische Jupiler Pro League....

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

Het einde van de wintermercato nadert. Beetje bij beetje komt ook het einde van de...

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

Op het Gouden Schoen Gala passeren niet alleen spelers en trainers de revue. Meerdere scheidsrechters...