VRAAGSTUK: Wie controleert de VAR?
“Mijn buikgevoel zegt dat het een fout was”, aldus Jonathan Lardot over de discutabele gelijkmaker van Racing Genk bij rivaal STVV. De technisch directeur van het Professional Referee Department geeft aan dat de VAR wellicht niet over duidelijke beelden beschikte en daarom scheidsrechter Erik Lambrechts niet tot de orde riep.
Ze volgden netjes de regels. “Er is al voor minder een rode kaart of penalty toegekend”, hoor je speeldag na speeldag. Eenduidigheid in die regelgeving is soms ver te zoeken. Er is te veel ruimte voor interpretatie.
In de ene match valt na één minuut de buitenspellijn van de VAR-check te zien. In een andere match duurt dat vier minuten of langer. Hoe komt dat? Er doken al matchen op waarbij de kijkers een officieel beeld te zien kregen, als duiding bij de beslissing van de scheidsrechter. De betrokken partijen kregen wat later te horen dat de VAR zich op een ander beeld baseerde. Hoe kan dat?
Wie bepaalt er eigenlijk welke beelden de VAR bekijkt of te zien krijgt? Is er in het KBVB-centrum in Tubeke een onafhankelijke controle bij dat alles betrokken? Als een organisatie een prijskamp organiseert, komt er een deurwaarder aan te pas. Waarom moet dat niet in het profvoetbal in België?
Is het gezond dat er nog altijd collega’s in de VAR-teams zitten? Op basis van een ranking krijgen de scheidsrechters matchen toegewezen. Meer wedstrijden betekent meer geld. Wie hoger op de ranking staat, kan in andere competities aan de slag. Daar hoort ook meer geldgewin bij.
Zou het kunnen dat een scheidsrechter en de videoref op een moment er baat bij heeft dat de collega minder goede punten scoort?
Het voetbalschandaal Propere Handen maakte de voetbalfans er (niet voor het eerst) attent op dat vele partijen beïnvloedbaar zijn als er flink wat geld mee gemoeid is, van clubleiders tot trainers, spelers én arbiters.