Vreemde ontwikkelingen bij STVV over Matte Smets

26-01-2024 08:53

Vreemde ontwikkelingen bij STVV over Matte Smets

Matte Smets gaf aan niet bezig te zijn met een transfer. Hij zou het seizoen uitdoen bij STVV, om daarna een stap hogerop te zetten. Plots raakte bekend dat STVV een financieel akkoord op zak had met AA Gent.

Hij tekende op 6 juli 2023 nochtans een contractverlenging tot 30 juni 2026. In die zin zit er voor STVV geen druk op de ketel. Ze kunnen Matte Smets ook in een volgende mercato te gelde maken. Dat zou zelfs volgend seizoen kunnen.

AA Gent heeft na de verkoop van Gift Orban en Malick Fofana geld om enkele nieuwe spelers aan te trekken. Als Matte Smets op zijn elan verder gaat bij STVV zou er na dit seizoen ook voldoende belangstelling zijn.

Waarom duwt STVV de centrale verdediger naar de uitgang? Omdat de onderhandelingen over die contractverlenging maandenlang aansleepten? In die overeenkomst staat een gelimiteerde transfersom. Als een club die som betaalt én de speler naar die ploeg wil, heeft STVV weinig of niets te zeggen. Matte Smets is echter geen vragende partij voor een vertrek halfweg het seizoen.

39 wedstrijden bij de eerste ploeg, 2 interlands met de Belgische U20. Matte Smets wordt al een tijd door binnen- en buitenlandse clubs gevolgd. Met 9 competitiematchen extra in de benen, Play-off 2, extra duels met de Belgische U20, zou hij nog meer aandacht kunnen wekken. Het staat clubs vrij om meer te bieden dan die gelimiteerde transfersom.

Op basis van zijn sterke prestaties – 0 gele kaarten in 39 wedstrijden als centrale verdediger – maakt hij ook kans op een eerste selectie voor de Jonge Duivels. Wat zijn marktwaarde opnieuw ten goede zou komen.

Onrust

De STVV-fans stellen zich grote vragen. Zit de club dringend om geld verlegen? In februari viert het stamnummer 373 het honderdjarige bestaan, dat speelt mee in de hoofden van de supporters. Waarom nu sterkhouders verkopen en niet na het seizoen?

STVV sloot het vorige boekjaar met een positief resultaat af. “We draaiden een boekhoudkundige winst van 1,75 miljoen euro”, merkte voorzitter David Meekers bij Het Belang van Limburg op. “Zo zuiveren we de schulden aan en bouwen we verder aan een stevig financieel fundament.”

In die periode kregen de supporters te horen dat de zoektocht naar een nieuwe spits verder liep. Er mocht wat verwacht worden in de wintermercato. Wat later vertrok doelman Daniel Schmidt op transfervrije basis. Zo kwam er wat loonmassa vrij om die nieuwe aanvaller te betalen.

Weken later loopt die aanvaller nog altijd niet bij de Kanaries rond. Daiki Hashioka en Eric Bocat duiken in het transfernieuws op en STVV wil Matte Smets aan AA Gent verkopen.

Supporters hebben recht op duidelijke informatie. Je hoeft niet meermaals een aanvaller te beloven of te stellen dat je geen spelers zal verkopen in de wintermercato als je die woorden niet hard kan maken. Een gezond financieel beleid voeren, valt toe te juichen. Als er klare wijn bij wordt geschonken!

Op Stayen valt nu te horen dat de bal in het kamp van Matte Smets ligt. Kiest hij voor AA Gent of niet? In de wetenschap dat de huidige werkgever al een deal uitwerkte en hem dus liever ziet vertrekken dan blijven…

Matte Smets
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Zij aan zij, man, vrouw, alle leeftijden. Soms aangevuurd door een fan met doedelzak. De...

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Na een onverdiende 0-1 nederlaag tegen Slowakije moeten de Rode Duivels vol aan de bak...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

“We mikken op een plaats in de Europe Play-offs”, luidt de ambitie van de nieuwe...

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

Ruim 12.000 Belgische fans reisden naar Frankfurt over. België speelt er tegen Slowakije. De eerste...