Waarom een diepe spits momenteel géén prioriteit is bij Anderlecht

Anderlecht zoekt nog naar een linksachter en een flankaanvaller. Een diepe spits komt er enkel als er vooraan iemand vertrekt. Het is een logische beslissing van de Brusselaars om niet voluit voor een ‘nummer negen’ te gaan. Vooraan heeft het wél scorende spitsen.
Kemar Roofe kreeg de nodige kritiek, maar de cijfers zijn goed. Her en der was er kritiek dat RSCA een blessuregevoelige spits haalde, maar zijn twee blessures van afgelopen seizoen waren pech. Roofe speelde voor zijn komst naar RSCA de laatste 4 jaren gemiddeld 35 competitiewedstrijden per seizoen. Bij RSCA speelde hij vorig jaar amper 13 van de 29 competitiewedstrijden.
Roofe is zeker een laatbloeier en zal nooit voor een Engelse topclub spelen, maar vorig seizoen speelde hij 1.434 minuten voor Anderlecht. Balans: 6 goals en 3 assists in 13 wedstrijden. Hij was om de 143,4 minuten beslissend. Bovendien waren zijn acties beslissend tegen Standard (1-1), Moeskroen (2-3), Zulte Waregem (1-2), Cercle Brugge (2-1) en AA Gent (3-3).
Roofe is geen absolute topspits, maar wel iemand die de goal weet staan. Aan hem om te bevestigen, al lijkt hij wat ons betreft beter te renderen rondom een targetspits. Met zijn groot loopvermogen en werkkracht zou hij in die rol nog meer brokken kunnen maken. Tegen Saint-Etienne scoorde hij, maar hij stelde wel teleur in het spel. Roofe is meer en meer een ‘rommelaar’ in de zestien, iemand die onorthodox aan zijn doelpunten komt.

Dan is er Landry Dimata, de hoofdreden waarom RSCA voorlopig geen diepe spits haalt. De aanvaller is eindelijk weer fit en heeft een groot potentieel, een kandidaat-Rode Duivel. Anderlecht zal hem verder testen in de voorbereiding, en de spits verteert alles voorlopig goed. Dimata is één van de enige transfers van die befaamde zomer van 2018 die het niveau van RSCA haalde. Hij scoorde 13 keer en leverde 4 assists in 20 competitiewedstrijden. En dat in 1.493 minuten, goed voor een beslissend actie iedere 87,82 minuten. Dimata moet wél nog bewijzen dat hij het ook in topmatchen kan waarmaken, wat dat seizoen niet lukte.

Dat was geen probleem voor Antoine Colassin. Hij scoorde tegen Club Brugge en AA Gent. Hij speelde uiteindelijk maar 4 matchen en scoorde 3 keer in 343 minuten, goed voor een beslissende actie om de 114,33 minuten.
Conclusie: In de punt van de aanval is er wel degelijk scorend vermogen. Met Roofe heeft het een hardwerkende spits die als een rommelaar in de zestien meter van nut kan zijn. Dimata heeft diepgang, snelheid en scorend vermogen, maar hij is het grootste vraagteken na 1,5 jaar blessureleed. Colassin heeft dan weer de beste voeten van de drie en is positioneel best goed. RSCA ontbreekt wél een targetspits, maar Anderlecht lijkt zonder dergelijk type te willen spelen.
RSCA moet dus geen nieuwe spits halen, een efficiënte flankaanvaller met scorend vermogen lijkt ons een stuk dringender, maar moet wél uitkijken. Alles hangt af van de indruk die Dimata nalaat. Als die goed is de komende weken, zal er geen spits bijkomen (tenzij Roofe vertrekt). Anders moet RSCA alsnog de markt opgaan.