Wat is er van Dieumerci Mbokani?

07-04 15:45

Wat is er van Dieumerci Mbokani?

Dieumerci Mbokani zat aan 304 matchen en 150 goals in België en hoopte bij Antwerp of Anderlecht een tweejarig contract te kunnen versieren. De Congolese spits bleef op zijn honger zitten en  tekende midden juli 2021 een contract bij Kuwait SC. Een avontuur waar veel geld bij komt kijken. Er is sprake van een jaarloon van ongeveer twee miljoen euro. Hoe loopt het met Mbokani, bijna een jaar later?

De 36-jarige aanvaller speelde in maart nog met de nationale ploeg van DR Congo mee in de strijd voor deelname aan het WK 2022 in Qatar. In de derde ronde was Marokko de tegenstander. Mbokani kwam in Kinshasa aan de aftrap en speelde 67 minuten mee. Het werd 1-1. Marokko won thuis met 4-1. Mbokani viel vijf minuten in.

“Misschien was dit mijn laatste interland”, zuchtte Dieumerci Mbokani in een interview met LéopardsActu. “Het is tijd voor onze jonge talenten.” Dan eindigt zijn interlandcarrière op 46 wedstrijden en 22 doelpunten. Dat aantal had hoger kunnen oplopen, maar in 2011 zette de toenmalige bondscoach Robert Nouzaret Mbokani uit de nationale ploeg wegens disciplinaire redenen.

Hij ligt tot midden 2023 onder contract bij Kuwait Sports Club. Misschien loopt dat avontuur vroeger af. Mbokani lukte er nog maar twee treffers. Povere cijfers. Hij scoorde op 6 januari tegen Al Shabab en op 18 februari tegen Al Tadhamon (zie video onderaan).

Zo dreigt zijn spelerscarrière in mineur te eindigen. Een avontuur dat begon bij ES Jad Kinshasa en via Bel-Or FC en TP Mazembe naar RSC Anderlecht, Standard Luik, AS Monaco, VfL Wolfsburg, opnieuw RSC Anderlecht, Dynamo Kiev, Norwich City, Hull City, Antwerp FC en Kuwait SC leidde.

Op zijn erelijst staan zeven landstitels: 1x TP Mazembe, 3x Anderlecht, 2x Standard Luik en 1x Dynamo Kiev. Hij een Belgische Supercup met Anderlecht en Standard. In het shirt van Antwerp FC won Mbokani in 2019/2020 de beker. In dat seizoen eindigde hij ook als topschutter.

De Congolese aanvaller mocht in 2012 de Gouden Schoen in ontvangst nemen. In 2012 en 2020 kreeg hij de Ebbenhouten Schoen toegestopt.

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Thibaut Courtois behoort tot de wereldtop, laat dat duidelijk zijn. Een tweede feit: hij zit...

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

De bal gaat aan het rollen op het EK 2024. Voor honderden andere profvoetballers is...

VIDEO: Jelle Bataille gelooft in Rode Duivels

VIDEO: Jelle Bataille gelooft in Rode Duivels

Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland. De Rode Duivels worden niet tot de favorieten op het EK...

VIDEO: Vertrek en aankomst Rode Duivels, op weg naar EK 2024

VIDEO: Vertrek en aankomst Rode Duivels, op weg naar EK 2024

De Rode Duivels stapten in Brussels Airport op het vliegtuig naar Stuttgart. 25 spelers, van...