Wat is er van Theo Bongonda?

19-04-2023 14:09

Wat is er van Theo Bongonda?

KRC Genk gooide in de zomer van 2019 zo’n 7 miljoen euro op tafel om Theo Bongonda weg te kunnen halen bij Zulte Waregem. De linksbuiten ontpopte zich tot een van de smaakmakers in de Jupiler Pro League. Na een gemiste transfer begon het minder te lopen. Vorige zomer belandde Bongonda bij het gepromoveerde FC Cadiz.

Meestrijden voor de prijzen en van Europees voetbal proeven, zo zagen zijn drie seizoenen bij KRC Genk eruit. Theo Bongonda wist dat het bij FC Cadiz andere koek zou zijn. Knokken voor het behoud in La Liga.

Bongonda had de clubs echter niet voor het uitkiezen en was minder geliefd bij de Genkies. Cadiz was bereid een transfersom van 3 miljoen euro te betalen. Op 29 augustus 2022 zat hij een eerste keer in de selectie in de Spaanse eerste klasse. Bongonda debuteerde op 2 september als invaller in een uitwedstrijd tegen Celta Vigo.

Een achttal maanden later zit hij aan 57% van de potentiële speelminuten. Theo Bongonda scoorde tegen Atlético Madrid en Real Mallorca, en nam twee assists voor zijn rekening tegen FC Girona. Er volgde in april nog een derde assist tegen Real Betis. Bongonda kwam in 1 duel in de Copa del Rey in actie.

FC Cadiz staat met Getafe en Almeria net boven de degradatiezone. Valencia en Espanyol tellen vier punten minder. Elche is kansloos met een achterstand van achttien punten. Het wordt nog negen matchen knokken voor het behoud in La Liga.

Nationale ploeg

De voormalige jeugdspeler van SC Lodelinsart, Sporting Charleroi, JMG Academy, Lierse SK en Zulte Waregem kwam vijf keer met de Belgische U19 in actie en deed ook acht keer met de Jonge Duivels mee. Theo Bongonda – geboren in Charleroi – ging in februari 2022 in op een uitnodiging van de Congolese nationale ploeg. Op 28 maart pikte hij zijn vijfde interland mee met Mauretanië als tegenstander.

De 27-jarige flankaanvaller ligt tot midden 2026 onder contract bij FC Cadiz. Bongonda was profvoetballer bij Zulte Waregem, Celta Vigo, Trabzonspor, Zulte Waregem en KRC Genk.

Als Genkie kwam hij aan 36 doelpunten en 20 assists in 111 wedstrijden. Bij Zulte Waregem mikte hij 24 keer raak in 95 duels, plus 22 assists.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tey10 (@theo_bongonda)

Nieuwsbrief

Specials

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...