Witte rook voor financieel noodlijdend Anderlecht?
De jaarcijfers bij RSC Anderlecht kleuren al enkele jaren rood. Met een hoge schuldenberg als gevolg. Verkopen en verhuren werd het motto, om niet kopje onder te gaan.
Anderlecht zat al in de probleemhoek. Vorig seizoen kwam er 36 miljoen euro verlies bij. De schuldenlast liep op tot bijna 100 miljoen euro.
Jérémy Doku werd dan wel voor 27 miljoen euro verkocht. De volledige som kon niet aangewend worden om aan schuldafbouw te doen. Een deel van die transfersom dient om een nieuw exploitatietekort te verhinderen. In coronatijden komen er ook minder inkomsten binnen.
Marc Coucke nam RSC Anderlecht over, met de financiële steun van zakenpartner Joris Ide. Samen goed voor 74% van de aandelen. Ze staken nog meer miljoenen euro’s in dat avontuur. Als de kraan lek is, schiet dat echter weinig op.
Kerstmis-deal
Om de negatieve spiraal om te kunnen buigen stelde Marc Coucke een kapitaalsverhoging voor. 50 miljoen euro zou omgezet worden in kapitaal en 20 miljoen euro kon als vers geld in RSCA gepompt worden.
Een operatie waarbij de aandeelhouders – die niets met het gevoerde (wan)beleid te maken hadden – de dupe zouden zijn, vermits elk aandeel in waarde daalt bij een gevoelige kapitaalsverhoging.
Er klonk protest. “Moeten wij opdraaien voor de fouten van anderen?” Alexandre Van Damme en Jo Van Biesbroeck verkochten hun aandelen aan Michael Verschueren. Aandeelhouder Johan Beerlandt stapte uit de raad van bestuur.
Volgens Etienne Davignon, een van de kleine aandeelhouders, zou er voor Kerstmis een akkoord kunnen volgen, geeft hij aan tegenover Het Laatste Nieuws. De onderhandelingen lopen.
LEES OOK: Onthutsende cijfers Anderlecht: 36 miljoen verlies,100 miljoen schulden