WK winnen voor overleden Vialli

11-01-2023 10:40

WK winnen voor overleden Vialli

Roberto Mancini kwam bij televisiezender RAI 1 terug op het overlijden van Gianluca Vialli. Ze speelden jarenlang bij Sampdoria en Italië samen. Mancini haalde Vialli later bij de nationale ploeg als teammanager. Hij hoopt een wens van Vialli waar te kunnen maken.

Vialli en Mancini speelden samen bij Sampdoria, waarmee ze in 1992 de finale van de toenmalige Europa Cup 1 haalden. Die ging echter verloren tegen FC Barcelona door een rake vrije trap van Ronald Koeman. De jaren in Genua legden de basis voor een langdurige vriendschap, vertelt Mancini. “Hij was altijd een vechter, hij streed tot het bittere eind. Hij had het karakter van een gladiator. Ik ben trots dat ik hem mijn vriend mocht noemen.”

Lees ook: Italiaanse voetbalwereld rouwt om overlijden Gianluca Vialli (58)

In 2021 won Italië het EK door op Wembley af te rekenen met Engeland. Na afloop van de finale, die naar strafschoppen werd gewonnen door de Italianen, volgde een innige omhelzing tussen de twee. “Daar zat alles in, zowel qua voetbal als wat ons bezig hield in het leven. Ik hoop dat die overwinning hem wat plezier heeft opgeleverd. Hij was van fundamenteel belang voor het elftal.” Vialli was op dat moment al ziek, al spraken beiden daar niet vaak over. “Er waren al geruchten en ik hoorde uiteindelijk van een gemeenschappelijke vriend dat hij alvleesklierkanker had. Hij vertelde zelf dat hij onder behandeling was en dat hij positief wilde blijven.”

WK 2026
Na de EK-winst volgde een domper voor Italië, dat zich niet wist te plaatsen voor het afgelopen WK in Qatar. Over vier jaar krijgt de ploeg mogelijk weer een herkansing, als het zich wel weet te plaatsen voor het eindtoernooi dat dan in de Verenigde Staten, Mexico en Canada zal worden gehouden. “Ik heb Luca afgelopen december opgezocht in Londen”, vertelt Mancini over de laatste keer dat hij Vialli in levende lijve zag. “Hij zei dat we de wereldbeker in 2026 moeten winnen en dat hij dan bij ons zal zijn. We hopen dat we die prijs aan hem mogen gaan opdragen.”

 

LEES MEER OVER:

Italië

Nieuwsbrief

Specials

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...