Zorgwekkende cijfers: 19,3% minder toeschouwers in Belgische stadions

28-09 08:58

Zorgwekkende cijfers: 19,3% minder toeschouwers in Belgische stadions

We gaven het meermaals aan op Voetbalbelgie.be: dé stakeholders in het voetbal tellen nauwelijks mee. Dat zijn niet de sponsors, VIP-gasten of de kijkers thuis. Wel de fans in het stadion. Matchen op dinsdag om 18u15 of zondag 20u45, dat eist zijn tol. De cijfers liegen er niet om.

Bij de eerste acht speeldagen van het seizoen 2019-20 zakten gemiddeld 11.629 toeschouwers naar een wedstrijd in de Jupiler Pro League af. Dit seizoen ligt dat gemiddelde gevoelig lager: 9.379 of een daling van 2.250 fans per wedstrijd. Schrijnende cijfers.

Een aantal clubs verhoogden de prijzen voor een abonnement of ticket. Dat speelt mee. De grootste dooddoener is de kalender. De fans weten pas enkele weken vooraf wanneer hun geliefkoosde club in actie komt. Daar horen dan nog knotsgekke uren bij: dinsdag 18u15, vrijdag 20u45, zondag 20u45 of 21 uur.

Supportersverenigingen hangen al jaren aan de klaagmuur. De beleidsmakers keken een andere hoek op: extra centen via de televisierechten genereren. Dat er steeds minder toeschouwers in de stadions zitten, lijkt bijzaak. Kortzichtig denken. Zakken spelers graag naar een club af waar nauwelijks volk in de tribunes zit? Kijk je geboeid naar een wedstrijd zonder sfeer? Blijven sponsors gasten uitnodigen in een sfeerloos en karig gevuld stadion?

Slechts twee clubs gaan er licht op vooruit, meldt La Dernière Heure. Bij AS Eupen is dat +4%, bij STVV +11,3%. Die clubs kregen één of meerdere topclubs over de vloer. Bij de Kanaries valt wel een stijging van het aantal abonnees te noteren van 15%. Je kan het dus niet alleen toewijzen aan die topduels.

Koploper Antwerp telt 3,3% minder fans in de tribunes. Club Brugge kent een daling met 12%. Bij Sporting Charleroi bedraagt de terugloop zelfs 33%.

De instanties wijzen naar de naweeën van de coronacrisis en de huidige energieproblematiek als extra verklaringen voor de terugval van het aantal toeschouwers. Wij voegen er nog wat toe: verdere toename van buitenlandse spelers, opflakkering hooliganisme na coronatijden, het blundervoetbal in de arbitrage.

Nieuwsbrief

Specials

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Ploegen die op Stayen punten laten liggen, verwijzen graag naar het kunstgrasveld. De cijfers geven...

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De Belgische wintermercato 2023 nadert met rasse schreden. Vanaf 1 januari kunnen de clubs in...

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Op 28 juli gaat het seizoen 2023/2024 van start in de Belgische Jupiler Pro League....

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

Het einde van de wintermercato nadert. Beetje bij beetje komt ook het einde van de...

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

Op het Gouden Schoen Gala passeren niet alleen spelers en trainers de revue. Meerdere scheidsrechters...