LIVE: De coronamaatregelen voor het voetbal

23-10 09:16

LIVE: De coronamaatregelen voor het voetbal

De coronacrisis spaart het voetbal niet. Spelers en stafleden die positief testen, wedstrijden die niet kunnen plaatsvinden, wedstrijden zonder publiek, noem maar op. De maatregelen van het Overlegcomité zijn bekend. Wij zetten alles op een rij.

“De cijfers zijn slecht, daarom moeten we verder ingrijpen”, stelt premier Alexandre De Croo. “Met als primair doel het aantal niet noodzakelijke contacten te verminderen. Met vier prioriteiten: de zorg, de scholen, de bedrijven en het mentale welzijn van de bevolking. Die kunnen we alleen vol houden als we op andere domeinen verstrengen, ons beperken tot het strikt noodzakelijke. We moeten op de pauzeknop indrukken, om de druk op de ziekenhuizen niet nog te laten toenemen.”

Geen wedstrijden in amateurvoetbal:

“Professionele sporten mogen door blijven gaan zonder publiek”, geeft Jan Jambon, Minister-president van de Vlaamse Regering. “We trekken daar de lijn van de Ronde van Vlaanderen door. Amateurwedstrijden worden opgeschort. Ze mogen wel blijven trainen.”

“Jeugdwedstrijden onder de achttien jaar zijn mogelijk. Met maximum één begeleider, met mondmaskerplicht en een verbod op drank en eten. Zo blijft er nog veel sport mogelijk. Outdoor trainen kan, indoor sporten kan als er anderhalve meter afstand bewaard kan worden.”

Geen toeschouwers:

Vorig weekend waren er nog 7.500 fans aanwezig bij de match Standard-Club Brugge. Vanaf vandaag moeten de stadionpoorten terug dicht blijven. Dat begint bij KV Kortrijk-RSC Anderlecht, waar 1.000 toeschouwers aanwezig mochten zijn.

Jeugdvoetbal:

Maximum één gezinslid bij jeugdwedstrijden. De kleedkamers blijven dicht.

Tot 19 november:

Deze nieuwe regels gelden van vandaag tot 19 november. Misschien langer. “Dat hangt af van ons gedrag”, merkt premier De Croo op. “Geen enkele wet of regel kan dit virus stoppen. Alleen wij kunnen dat. Allemaal samen. Eén ploeg van elf miljoen Belgen.”

Geen supporters in de stadions. De cultuursector mag nog 200 gasten toelaten. Er waren uitzonderingen van kracht, voor cultuur en sport, met de zogenaamde protocollen, die vallen nu weg.

“Hopelijk kunnen we dat na 19 november terugdraaien, zodat er dan terug iets meer publiek bij sport en cultuur binnen kan”, merkt Jan Jambon op.

Voorzitter KV Kortrijk toont begrip:

KV Kortrijk mocht een duizendtal supporters binnenlaten tegen RSC Anderlecht. De poorten blijven dicht. “Ik ben ervan overtuigd dat het met onze protocollen, die afgestemd zijn met de politiek, nog veilig gekund had. Maar als je ziet hoe de cijfers evolueren, denk ik dat iedereen zijn steentje moet bijdragen”, stelt voorzitter Ronny Verhelst bij Radio 1. “De volksgezondheid is op dit moment belangrijker.”

“Zonder publiek maken we altijd verlies. Maar daar gaat het hem op dit moment niet om. We moeten inderdaad op onze portemonnee letten, maar dat is in andere sectoren ook zo.”

foto DC | www.voetbalbelgie.be

LEES MEER OVER:

Pro League

voetbal

Nieuwsbrief

Specials

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Na enkele mindere seizoenen strijdt Anderlecht terug mee voor de prijzen. Dat heeft een positieve...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in Tubeke voor op de oefeninterlands tegen Ierland en Engeland....