Maged Samy kijkt best eens in de spiegel

19-02 21:00

Vijf jaar geleden verkeerde Lierse SK in ademnood. De financiële perikelen vormden een levensbedreiging voor de toekomst van ‘de grootste kleine club van het land’. De doffe ellende maakte even later plaats voor een ‘big smile’. Maged Samy en zijn Wadi Degla-groep beloofden Lierse naar de Champions League te loodsen. Straffe woorden, weinig daden.


Weinig daden is misschien een foute woordcombinatie. Want in vijf jaar tijd veranderde er veel. Bijzonder veel. Liefst 73 nieuwe spelers trokken een shirt van Lierke Plezierke aan. Dat is zonder de spelers gerekend die van zusterclub Turnhout naar het Lisp afgezakt kwamen.


73 nieuwkomers in amper vijf jaar. Het aantal voltreffers is op één of twee handen te tellen. Tel daar nog de vele trainerswissels bij, plus de talloze personeelswissels. Een opeenvolging van komen en gaan.


Straffe woorden, weinig succesvolle daden. Lierse SK betaalt de rekening voor een ondoordacht beleid. Van de hak op de tak springend. Goedgelovig. Naïef. Eigenzinnig. Niet aan morgen en overmorgen denkend.


Het water staat de Lierse Sportkring opnieuw aan de lippen. Het stamnummer 30 dreigt opnieuw uit eerste klasse te verdwijnen. De aanhang mort of kijkt lijdzaam toe. De teloorgang van hun geliefkoosde club vertaalt zich niet alleen op sportief vlak. Lierse bouwde in vijf jaar tijd een gigantische schuldenberg op.


Schulden, een woord dat Maged Samy niet graag hoort. In zijn denkwereld zijn er geen schulden. Lierse staat bij hem in het krijt. Niemand mag of moet zich zorgen maken.


Cijfers liegen echter niet. Een overtal aan ingaande en uitgaande transfers. Meer uitgaven dan inkomsten. Veel meer uitgaven dan inkomsten. Dansen op een flinterdunne koord.


Lierse SK is niet meer dezelfde club. De traditie, de eigenheid en de fierheid, het moest allemaal plaatsmaken voor een gouden plan. Die topclub heeft vandaag jammer genoeg meer weg van een flopclub.


Hoog tijd om tot bezinning te komen, om de scheldtirades en de ik-ben-niet-de-fout-en-iedereen-die-kritiek-heeft-wel houding achterwege te laten. Vijf jaar lang liep het fout. Dat liedje kan niet blijven duren. Het is tijd voor zelfreflectie. In de spiegel kijken. Voordat het te laat is.

LEES MEER OVER:

Nieuwsbrief

Specials

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...