OPINIE: Losada kiest eieren voor zijn geld

18-01 10:48

OPINIE: Losada kiest eieren voor zijn geld

Hoofdtrainer worden bij Beerschot. Zijn droom ging in vervulling. Beerschot was de club van zijn hart, Antwerpen de stad van zijn dromen. Hernan Losada laat Beerschot echter plots vallen voor een avontuur in de Major League Soccer. De grote uitdaging of is er meer aan de hand?

Hernan Losada brak door bij Beerschot, maakte geen onvergetelijke indruk in het shirt van Anderlecht en Heerenveen, en was blij terug bij Beerschot aan de slag te kunnen. De Argentijn kon er na zijn spelerscarrière aan de slag blijven. Hij kreeg er ook een kans als hoofdtrainer.

Promoveren naar de Jupiler Pro League, meedraaien in de linkerkolom, werken bij een club met ambitie, nieuwe stadionplannen, noem maar op. Het zag er goed uit.

Maar Losada stapt op het vliegtuig naar de Verenigde Staten. Hij ruilt Antwerpen, stad aan de Schelde, voor Washington, dat aan de Anacostia River ligt.

“Werken in de Amerikaanse Major League Soccer, dat is een uitdaging die geen enkele trainer links laat liggen”, stelt Hernan Losada. Hij rekent op het begrip van de Beerschotfans.

Losada 100% klaar?

Vertelde Losada wel de volledige toedracht? Zijn makelaars blijken al weken aan te kloppen bij ploegen die op zoek waren naar een nieuwe trainer. Dan kan je moeilijk stellen dat er plots een ‘once in a lifetime opportunity’ uit de lucht kwam vallen.

Na Beerschot-Club Brugge gaf Losada ook mee dat zijn cirkel rond was. Zijn werk bij Beerschot was voor de volle 100% af. Georges Leekens liet de Rode Duivels voor Club Brugge vallen, onder het voorwendsel dat zijn werk voor 90% af was.

Hoezo het werk was af? Beerschot promoveerde, bracht wekenlang geweldig voetbal en nestelde zich in het spoor van de koploper in de Jupiler Pro League.

Maar de verwachte dip kwam er in december. Zo gaf Losada na STVV-Beerschot aan dat het mentale en fysieke verval groot was. Er was werk aan de winkel.

Die neerwaartse spiraal ombuigen, hoort dat ook niet bij het werk van een trainer, om de cirkel rond te maken? Hernan Losada verlaat Beerschot na een 2 op 21. Het proeft naar een vorm van vaandelvlucht. Als het moeilijk of heet onder je voeten wordt weglopen. Dan is het werk niet af.

Oogsten

Een jonge trainer, vol ambitie en ongeduld. Het bestuur van Beerschot bekijkt de zaken echter door een andere bril. Beerschot hoeft zich geen degradatiezorgen te maken en kan verder met het stappenplan. De club uitbouwen tot een stabiele eersteklasser. Dat geduld had Hernan Losada niet.

De Argentijn trok de deur achter zich dicht. Beetje bij beetje borrelt er kritiek op. Bij Beerschot klinkt geen zeemzoet beeld meer. Het was te vaak een ‘one-man-Losada-show’ was. Toen het goed ging was dat zijn werk, toen de motor wat begon te sputteren lag dat aan anderen.

Dat Hernan Losada zijn Beerschot plotsklaps laat vallen, hoeft geen verwondering te wekken. Dergelijke taferelen maken – of je het nu graag hebt of niet – deel uit van het hedendaagse profvoetbal.

Beerschot stond wekenlang garant voor spektakelvoetbal: een doelpuntenfestival, gekruid met hoge puntenwinst. De naam Hernan Losada was nog hot.

Zelfs na een 2 op 21. Beerschot stond nog in de subtop. Binnen enkele weken of op het einde van het seizoen zou de perceptie er anders kunnen uitzien. Losada, trainer bij de nummer tien in België, so what?

LEES OOK: Speelt Beerschot ook twee assistenten kwijt?

Beerschot moet verder zonder Losada
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Hernan Losada krijgt bij DC United een contract voor drie jaar. Beerschot vangt een bescheiden afkoopsom. Onder meer Alejandro Pozuelo (ex-KRC Genk) ging voetballen in de Verenigde Staten. Losada is de eerste trainer die van de Jupiler Pro League naar de Amerikaanse Major League Soccer trekt.

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...