Voetbalbelgie.be

Sjoemelpraktijken bij transfer Thelin?

foto DC | www.voetbalbelgie.be


Isaac Kiese Thelin belandde op huurbasis bij RSC Anderlecht. Jan en alleman waren overtuigd dat Thelin geen speler voor Anderlecht was. Twee tellen later lichtte Anderlecht – tot ieders verbazing – de aankoopoptie bij Girondins Bordeaux. Goed voor 2,5 miljoen euro.

De toenmalige manager Herman Van Holsbeeck kreeg natuurlijk vragen van de media op zijn bord. Van Holsbeeck had een opmerkelijk antwoord in petto. Hij gaf aan dat Thelin geen speler voor Anderlecht was. Het was een investering met een andere doelstelling. Thelin zou Anderlecht op termijn misschien winst kunnen opleveren.

Via Football Leaks wordt duidelijk dat er andere dingen speelden. Mogi Bayat streek bij het afsluiten van het huurcontract een commissie van 100.000 euro op, staat in het nieuwe dossier van De Standaard te lezen.

Anderlecht gooide 2,5 miljoen euro op tafel voor de definitieve transfer van Thelin. Daarvan vloeide 520.000 euro naar makelaar Mogi Bayat, die op dat moment mee het transferbeleid van RSCA bepaalde en dus meer dan een gewone makelaar of tussenpersoon was.

Bayat had toegang tot de clubgebouwen, beschikte er over een eigen bureel en eigende zichzelf ook de officiële stempel van Royal Sporting Club Anderlecht toe. Als hij op vakantie wou met zijn familie mocht hij de kortingscode van RSCA bij Brussels Airlines gebruiken.

Thelin leverde geen winst op

In januari 2017 gooide Anderlecht een huursom van 700.000 euro op tafel. Zes maanden later kwam daar ruim 2,5 miljoen euro bij. Zo waren ze aan Thelin minstens 3,2 miljoen euro kwijt.

Thelin had tijdens zijn huurperiode één doelpuntje gemaakt in zestien wedstrijden. Toch werd de aankoopoptie gelicht.

Bayern Leverkusen huurde de Zweedse international voor 1 miljoen euro. Malmö FF en Kasimpasa betaalden geen hoge huursommen.

Anderlecht hoopte Thelin definitief te kunnen verkopen. Veel belangstelling was er niet. Hij speelt nog altijd op huurbasis bij Kasimpasa. Zijn contract bij Anderlecht loopt midden 2022 af.


Exit mobile version