SPECIAL: Op bezoek in The Valley bij het Londense Charlton Athletic 📸

30-09 17:20

SPECIAL: Op bezoek in The Valley bij het Londense Charlton Athletic 📸

De Engelse hoofdstad Londen is meerdere profclubs rijk, wij trokken naar het zuidoostelijke deel van deze wereldstad, naar Floyd Road. Op bezoek bij Charlton Athletic Football Club, dat in 1919 zijn intrek nam in The Valley. Een club met een bewogen verleden.

Anno 2019 kunnen er 27.111 toeschouwers binnen in The Valley. Op 12 februari 1938 zakten nog 75.031 voetbalfans naar het stadion af, voor een duel tegen Aston Villa. Twee duizendtallen die aangeven dat er bizarre dingen gebeurden met Charlton Athletic FC.

De club werd in 1905 opgericht, veertien jaar later namen ze de eerste versie van The Valley in gebruik. Het voetbalveld lag naast een heuvel in een vallei. In 1923 bouwden ze tegen die heuvel een staantribune aan. Eentje die tot in de hemel leek te reiken.

foto CAFC

Vergelijkbaar met de huidige Gelbe Wand bij Borussia Dortmund, maar dan aan de lange zijde van het veld. The Valley was in die periode een van de grootste voetbalstadions in Engeland.

In het begin van de jaren tachtig liep het fout. Een verdere renovatie van het grote stadion dring zich op. Maar Charlton Athletic FC kende in die periode financiële problemen en zo gleed het stadion uit handen. In september 1985 kondigde de clubleiding een verhuis naar Selhurst Park aan, het stadion van rivaal Crystal Palace!

The Valley ging op slot. Daarna volgde een periode in de thuishaven van West Ham United. Projectontwikkelaars pakten met andere plannen voor de site uit. De buurtbewoners en de fans speelden voor stoorzender. De trouwste fans richtten in de periode zelfs een politieke partij op om een terugkeer naar The Valley levend te houden. Met succes want op 5 december 1992 ging de bal er terug aan het rollen.

The Valley viel in die zeven voetballoze jaren ten prooi aan de natuur en vandalisme. Bij de terugkeer werd de gigantische staantribune afgebroken. De capaciteit van het stadion werd teruggebracht tot 27.111 plaatsen.

Charlton Athletic Football Club speelt nu in de Championship, de tweede afdeling en heeft nog altijd Roland Duchâtelet als hoofdaandeelhouder. De club staat al een hele poos te koop. The Addicks draaien dit seizoen in de subtop mee met gemiddeld 18.000 fans in de tribune.

Bekijk hieronder de fotospecial van Lucas Laermans – Voetbalbelgie.be on Tour, op bezoek in The Valley!

Nieuwsbrief

Specials

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Na enkele mindere seizoenen strijdt Anderlecht terug mee voor de prijzen. Dat heeft een positieve...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in Tubeke voor op de oefeninterlands tegen Ierland en Engeland....