Vandenbempt spaart Kompany niet

22-02-2021 09:25

Vandenbempt spaart Kompany niet

Zou Anderlecht nog altijd dezelfde trainer hebben als zijn naam niet Vincent Kompany was? De kritiek op de aanpak van Kompany zwelt weer aan. Veel mooie woorden, te weinig mooie daden. 

Een pover gelijkspel bij Cercle Brugge, in eigen huis met 0-2 onderuit gaan tegen KV Kortrijk. In die twee matchen presteerde Anderlecht weer als een middelmatig ploegje. Vincent Kompany stelde zich op de persbabbel mild op. De ‘Trust the process’ houding. Het zal allemaal wel goed komen.

“Hij heeft als trainer een slechte beurt gemaakt”, stelt Peter Vandenbempt bij Radio 1. “Hij maakte een paar keuzes die niemand heeft begrepen, en niet iedereen is te dom.”

Kompany koos centraal achteraan voor het duo Lissens-Delcroix en liet Miazga in de tribune plaatsnemen. Op het middenveld diende Ait El Hadj plaats te maken voor Ashimeru. Amuzu viel ook naast de elf. En Bruun Larsen, ja die was er wel bij.

“Zelfs als de uitleg is dat de wedstrijdselecties gemaakt worden op basis van de trainingen zijn ze wat mij betreft niet uit te leggen”, merkt Vandenbempt op. “Miazga is al heel lang een zekerheid achterin en vormde met Delcroix eindelijk voor stabiliteit in de defensie. Miazga is de leidersfiguur achterin. Kompany vindt blijkbaar dat de jonge Lissens beter is.”

Kompany meer krediet

“Bruun Larsen mag elke keer starten en was nog geen enkele keer goed. Met zijn geweldig oratorisch talent zal Kompany dat kunnen uitleggen, maar het was nodeloos verkeerd.”

“Er bestaat geen discussie over dat het krediet van Kompany door zijn status als speler veel groter is dan voor andere trainers, die wellicht het gelag al hadden moeten betalen.”

Ondanks die uitschuivers maakt Anderlecht nog kans op Play-off 1. De achterstand op de nummers drie en vier, Racing Genk en Oostende, bedraagt één punt. Anderlecht zit ook nog in de Beker van België.

Peter Vandenbempt verwacht dat Vincent Kompany door het bestuur in vraag gesteld zal worden als Anderlecht de vooropgestelde doelen niet zou behalen. Play-off 1 halen en volgend seizoen terug Europees spelen, dat is een must. De Beker van België winnen, is een bijkomend doel.

“Wellicht zullen ze Kompany nu wel intern aanspreken over zijn aanpak. Dezelfde bazen zijn er anderzijds rotsvast van overtuigd dat Kompany het potentieel van een topcoach heeft. Een beginnende trainer die nog zijn weg moet zoeken.”

Vincent Kompany zit aan een schamele 42 op 84. Dat is net niet gebuisd…

LEES OOK: Albert: “Zo zag ik Kompany nog nooit”

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...