Wat is er van German Mera?

02-12 21:40

Wat is er van German Mera?

Club Brugge legde in januari 2017 twee Colombiaanse verdedigers vast: Helibelton Palacios en German Mera. Geen voltreffers. Mera trok voor een miljoen euro naar KV Mechelen en kroonde zich tot de bekerheld van de Kakkers. Wat spookt die harde centrale verdediger nu uit?

Helibelton Palacios zakte meteen naar Club Brugge af, German Mera mocht met Deportivo Cali verder strijden voor de landstitel en maakte pas in de zomer van 2017 de overstap naar België.

Er werd wel wat verwacht van de landgenoot van José Izquierdo. Fysiek sterk, stevig in de duels, kopbalsterk. Een speler die bij de stilstaande fases voor gevaar kon zorgen.

German Mera was geen ongeschreven bladzijde in Colombia. Net voor zijn vertrek naar Club Brugge voerde hij een harde tackle uit op Borja. De aanvaller van América liep daarbij een knieblessure op.

In Zuid-Amerika kijk je dan best goed uit je doppen. Mera ontving doodsbedreigingen, niet voor het eerst trouwens.

Dat Club Brugge in Mera geloofde, bleek uit de contractvoorwaarden: anderhalf jaar plus een optie voor niet één maar twee bijkomende seizoenen. Maar de centrale verdediger kwam slechts twee keer in actie.

  • Debuut op 20 augustus 2017 tegen KV Kortrijk (90 minuten)
  • 15 oktober 2017, één helft tegen KV Mechelen

Mera viel dikwijls naast de achttien. Later bleek dat het communicatieprobleem een grote stoorzender was. “Als je ‘left’ zei, ging hij naar rechts en als je ‘right’ zei, ging hij naar links. Als je niet kan communiceren met je teamgenoten, heb je al twee maanden verloren”, stelde Stefano Denswil in een interview met Het Nieuwsblad.

Van flop tot bekerheld

Club Brugge liet German Mera na een half seizoen naar KV Mechelen vertrekken. Daar hoorde een transfersom van 1 miljoen euro bij. Hij bleef anderhalf jaar bij de Kakkers. Goed voor 35 wedstrijden, 5 doelpunten en 2 assists.

Mera verwierf een plaats in de geschiedenisboeken van Malinwa. Hij had niet alleen een aandeel in het behalen van de promotieplaats naar de Jupiler Pro League, op 1 mei 2019 kopte hij de winnende treffer binnen in de finale van de Beker van België, op aangeven van Nikola Storm.

Het werd 2-1 tegen favoriet AA Gent. De 25.000 meegereisde fans lieten de Heizel daveren.

German Mera kopt KV Mechelen naar eindzege in Beker van België
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Even later nam German Mera echter afscheid van KV Mechelen. Hij kon terug in Colombia aan de slag, bij topclub Atlético Junior FC.

“In het leven moet je beslissingen nemen”, stelde Mera via het clubkanaal. “Ik moet ook aan mijn familie denken. Ik ben KV Mechelen enorm dankbaar. Het was een geweldig anderhalf jaar, met de beste fans die er zijn. Dat neem ik voor altijd mee in mijn hart, terug naar Colombia.”

“Hij heeft een ongelofelijk stukje KVM-geschiedenis geschreven. Daarvoor willen we hem bedanken”, klonken de afscheidswoorden bij de geel-rode club.

German Mera speelde anderhalf jaar bij KV Mechelen
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Atlético Junior

German Mera keerde in mei 2019 naar Zuid-Amerika terug. KV Mechelen boekte wat winst met deze transfer. Vorige zomer was er sprake van een overgang naar Orlando City. Dat tweede avontuur in de Major League Soccer – Mera speelde in 2013/2014 bij Colorado Rapids – kwam er echter niet.

Zo speelt de 30-jarige centrale verdediger nog altijd bij Atlético Junior FC Barranquila, in de Liga Dimayor 1 en in de Copa Libertadores en Copa Sudamericana. Mera zit dit seizoen slechts aan 35% van de speelminuten in de nationale competitie. Daar hoort net als vorig seizoen blessureleed bij. Halfweg het seizoen staat zijn club op de vijfde plaats.

Ze werken hun thuiswedstrijden in het Estadio Metropolitano Roberto Melendez af, met dit seizoen gemiddeld 12.500 fans in de tribunes. Vergelijkbaar met KV Mechelen, een stuk minder als Club Brugge. Dat stadion telt trouwens 46.692 plaatsen. De stad Baranquilla telt ruim 1,1 miljoen inwoners.

In de Copa Libertadores – met Flamengo, Independiente en Barcelona SC Guayaquil als tegenstanders – zit hij aan vijf van de zes duels.

Zijn contract loopt nog door tot 30 juni 2022.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Club Junior FC (@juniorclubsa)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Club Junior FC (@juniorclubsa)

LEES OOK: Wat is er van Hamdi Harbaoui?

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...