EXCL: Brys over de evolutie van Kamada en Tomiyasu

24-11 08:41

EXCL: Brys over de evolutie van Kamada en Tomiyasu

STVV eindigde vorig seizoen net niet in de top zes. Takehiro Tomiyasu en Daichi Kamada hadden een belangrijk aandeel in dat positieve verhaal. Tomiyasu ontpopte zich tot een van de beste verdedigers in België. Kamada nam vele assists en doelpunten voor zijn rekening. Nu draaien ze vlot mee in de Serie A en de Bundesliga. Marc Brys kijkt met pretoogjes naar hun prestaties in die topcompetities.

Tomiyasu zat bij een Japanse tweedeklasser en belandde in januari 2018 bij STVV. Dat was toch wel even wennen. Tomiyasu kwam maandenlang niet in beeld. Maar hij liet zijn kopje niet hangen en trainde vaak nog wat uren in zijn eentje bij. Dat harde labeur leverde op het einde van het seizoen nog een vruchtje op. De toenmalige trainer Jonas De Roeck gunde Takehiro Tomiyasu één speelminuut in Play-off 2, op het veld van Antwerp FC.

Marc Brys gaf Tomiyasu voluit zijn kans in de voorbereiding op het seizoen 2018/2019. Tomiyasu was al snel niet meer weg te denken uit de elf. Een rots in de branding in de verdediging. Kopbalsterk, fysiek ijzersterk, rustig in de passing, duelkracht. Hij mocht zich bij de nationale ploeg van Japan melden en trok voor 9 miljoen euro naar de Serie A. Datzelfde Bologna betaalde 6 miljoen voor Stefano Denswil van Club Brugge.

Vorig seizoen was er ook Daichi Kamada. Hij kwam bij Eintracht Frankfurt weinig in beeld, speelde zich bij STVV in de kijker met zestien doelpunten en negen assists, en komt nu wel veel aan spelen toe bij de Duitse subtopper. We zagen de 23-jarige Japanner ook in de Europa League aan het werk tegen Standard. Twee spelers die via de Belgische eerste klasse in een van de vijf topcompetities belandden en het daar goed doen.

Kamada een desperado

“We mogen fier zijn op hun prestaties”, knikt Marc Brys. “Ze doen het uitstekend. Wat ook aangeeft dat de Jupiler Pro League geen onaardig niveau haalt. Kamada konden we ook in de Europa League aan het werk zien. In de thuismatch tegen Standard kwam hij veel in beeld, op Sclessin was hij invaller. Hij stond pas op veld, snelde in zijn gekende stijl enkele Rouches voorbij en moest foutief afgestopt worden. Uit die vrije trap scoorde Frankfurt. Ook in die match kon je zien dat Kamada belangrijk is voor die ploeg.”

“Welke evolutie ik in zijn spel zie? Hij blijft toch de speler zoals we hem in België leerden kennen: soms wat afwezig en soms heel nadrukkelijk aanwezig in een match. Een fantastische voetballer”, merkt Marc Brys op aan Voetbalbelgie.be. “Hij kan achter de twee spitsen spelen, als schaduwspits of meer in een hangende rol achter een targetspits. Zijn beste positie is misschien wel die van solo-slim-speler. Een beetje als een desperado. Dan komt zijn talent het best naar voor. Kamada kan met zijn ingevingen beslissend zijn voor een team.”

foto DC | www.voetbalbelgie.be

“Ik verwachtte wel wat van Daichi Kamada dit seizoen. Toen hij bij STVV toekwam, zag je meteen dat hij veel talent in huis had. Een geweldige voetballer. Wij creëerden een biotoop waarin hij heel goed kon gedijen. Dat zag je ook bij Takehiro Tomiyasu.”

Wederzijds respect

“In het begin van het seizoen had ik even contact met de trainer van Eintracht Frankfurt, om te polsen welke plannen hij had met Kamada. Natuurlijk volgen we hun prestaties. Dat doet plezier. Ook uit curiositeit: hoe manifesteren ze zich bij grotere ploegen. Tomiyasu staat regelmatig in het team van de week in de Serie A. Daar ben je toch wel trots op, als speler en als club. Of er nog veel contact is met Kamada en Tomiyasu? Er gaan sporadisch wat berichtjes heen en weer via What’s App. Met wederzijds respect want die spelers kijken met een goed gevoel terug naar hun periode bij STVV en zijn blij met de kansen die ze hier kregen.”

Kamada en Tomiyasu kunnen als voorbeeld gelden voor andere Kanaries. De combinatie talent en hard werken kan tot een stap hogerop leiden. Marc Brys wijst zijn spelers echter niet nadrukkelijk op de evolutie van de twee Japanners.

“We willen op een goede manier met onze spelers samenwerken. Een goed klimaat creëren, veel vertrouwen geven, kansen bieden. Bij de ene speler werkt dat meteen, bij een ander komt dat pas later. Soms volgt er geen chemie. Onze doelstelling is iedereen beter proberen te maken – misschien is dat wel Antwerpse arrogantie – maar dat is niet realistisch. Of iemand doorbreekt en verdere stappen in zijn carrière kan zetten, wordt in grote mate bepaald door de speler zelf.”

(foto DC | www.voetbalbelgie.be)

Kamada, Tomiyasu en Endo, die nu bij VfB Stuttgart zit.

De 21-jarige Takehiro Tomiyasu debuteerde op 25 augustus in de Serie A in een uitmatch tegen Hellas Verona. Ook in de zes volgende matchen maakte hij de negentig minuten rond. Daarna volgde een blessure aan de tweekoppige dijbeenspier. Dat leed ligt achter de rug. Vorige week had hij een basisplaats bij Japan tegen Venezuela. Tomiyasu is klaar om verder naam te maken in de Serie A. Volgens Takayuki Tateishi, CEO van STVV, zitten clubs als Internazionale en Juventus al achter Tomiyasu aan.

Daichi Kamada lukte drie assists in tien Bundesligawedstrijden. De 23-jarige schaduwspits leverde ook drie assists af in tien duels in de Europa League. Zijn marktwaarde is in anderhalf jaar tijd van 1,25 naar 9 miljoen euro gestegen. Tomiyasu ging van 350.000 euro naar 9 miljoen euro. Hun carrière zit duidelijk in de lift.

foto LL | www.voetbalbelgie.be

Tomiyasu ruilde Stayen voor het Stadio Renato Dall’Ara, dat in 1927 geopend werd en 38.279 plaatsen telt.

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...