Krijgt Cercle Brugge een plaats in de BeNeLiga?

11-11 21:33

Binnen drie tot vijf jaar zou er een BeNeLiga moeten zijn. Een competitie met tien Nederlandse en acht Belgische clubs. Met als drijfveer: meer sponsorinkomsten en televisierechten voor de clubs. Marco van Basten behoort tot de voorstanders.

De voormalige international vindt dat men bij de start van die BeNeLiga niet naar de resultaten, aantal fans of geschiedenis moet kijken. Wel naar de begrotingen van de clubs.

Voor de tien Nederlandse deelnemers komt hij uit bij Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Twente, FC Utrecht, FC Groningen, SC Heerenveen en ADO Den Haag. Nota bene: FC Twente ging recent bijna op de fles en keerde afgelopen zomer naar de Eredivisie terug.

Van Basten duidde bij Fox Sports ook acht Belgische clubs aan: Club Brugge, Standard, Antwerp, Anderlecht, Racing Genk, AA Gent, Sporting Charleroi en… Cercle Brugge. De groen-zwarten staan op de laatste plaats in de Jupiler Pro League.

“Onze buurlanden Engeland, Duitsland en Frankrijk hebben een volwassen competitie. Samen met België is dat misschien ook mogelijk. Er zal meer tegenstand en dus beter voetbal zijn. Sportief en financieel wordt het makkelijker om jonge spelers hier te houden. Bovendien zou de kleinste club van de competitie een budget hebben van 15 miljoen euro: dat is twee, drie keer meer dan nu. Meer geld betekent meer mogelijkheden, betere spelers en dus een betere competitie. En dat leidt tot meer succes en meer fans.”

Maar wat dan met de andere clubs? Die dreigen in een hel terecht te komen. Hun overlevingskansen lijken klein. Volgens Van Basten hoeft dat voor die clubs, van KV Mechelen tot STVV of OHL en Beerschot helemaal geen drama te zijn. “Het Belgische 1B en de Nederlandse Eerste Divisie zouden aantrekkelijker worden. Ze zullen inderdaad de affiches tegen de grote clubs missen, maar dat kan gecompenseerd worden met het extra geld dat de BeNeLiga zou opbrengen. De kampioenen van beide reeksen zouden promoveren. En de nummers twee zouden kunnen strijden voor een derde promotieticket.”

LEES MEER OVER:

Ajax

Club Brugge

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...