Acties op komst bij Standard?

16-12 14:02

Acties op komst bij Standard?

Standard Luik tegen KV Kortrijk, op papier geen wedstrijd om extra naar uit te kijken. Dat wordt het wel. Er hangt elektriciteit in de lucht boven Sclessin. Véél elektriciteit!

De Rouches begonnen goed aan het seizoen en leken aanspraak te maken op een plaats de top drie. Er klonk ook lof voor de aanpak van Philippe Montanier. De Franse coach deinsde er niet voor terug om namen op de bank te zetten of naast de selectie te laten.

Montanier speelde meteen gevaarlijk spel. Een populaire jongen als Mehdi Carcela eruit laten, dan moeten de resultaten goed zijn of je krijgt alles en iedereen over je heen. De uitslagen vielen mee. De coach kreeg ook lof voor zijn keuze voor jonge talenten.

Jan en alleman roepen al jaren voor meer doorstroming uit de eigen jeugdopleiding, Philippe Montanier sloeg die weg in.

Zinho Vanheusden

Er doken echter meerdere stoorzenders op. Denk maar aan de blessure van Zinho Vanheusden. Met of zonder Vanheusden, dat scheelt. De Luikse aanvoerder nam niet alleen verbaal de leiding op het veld. Met zijn infiltraties zorgde hij ook voor paniek bij de tegenpartij.

Standard lukte slechts 20 doelpunten in 16 matchen. Het vierde laagste aantal in de Jupiler Pro League. Dat ligt niet alleen aan de spitsen. De toevoer is bedroevend. Dat blijkt ook uit de cijfers. Bijna de helft van de goals vielen uit een stilstaande fase. Standard mist creativiteit en spelers die een mannetje voorbij kunnen snellen. Zinho Vanheusden heeft dat.

Vanwege financiële redenen moest Standard een Renaud Emond laten gaan en waren er afgelopen zomer weinig middelen om de ploeg te versterken. Over een ruimte kern beschikken, dat zegt niet alles. Dit Standard kan het zich niet permitteren dat er één of twee basiskrachten niet inzetbaar zijn.

Met dat gegeven kwamen er nog zes wedstrijden in de Europa League bij. Blessures, te weinig kwaliteit, jonge spelers die fouten (mogen) maken, het speelschema, geen twaalfde man in de tribunes, dat vertaalt zich in de resultaten.

Liefste Kerstman

Die twaalfde man roert zich. De Ultras Inferno schreven een brief naar de Kerstman, waarin ze de trainer Philippe Montanier de wacht aanzeggen. Ze willen een coach die niet kan leven met een gelijkspel. Ze verlangen een trainer die bij een 1-1 tussenstand geen spits voor een spits ruilt, maar risico’s durft nemen.

Ze schuiven echter niet alle schuld in de schoenen van de Franse coach. Technisch directeur Benjamin Nicaise wordt in vraag gesteld. Michel Preud’homme idem dito, zonder hem bij naam te noemen.

LEES VERDER ONDER DE FOTO

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Voorzitter en hoofdaandeelhouder Bruno Venanzi krijgt ook de volle lading. Waarom kwam hij niet tot een akkoord met investeerder François Fornieri? De Ultras Inferno stellen dat Venanzi vooral bezig is met het immobiliënverhaal op de site Sclessin en te weinig met het sportieve verhaal. Ze willen een ploeg met ambitie en vuur.

Ze sluiten hun brief aan de Kerstman af met een verlanglijstje:

  • Gemotiveerde spelers, die het truitje elke match nat maken
  • Meer ‘kloten’ voor het lijf van de trainer, wat tot meer grinta en aanvalslust op het veld moet leiden
  • Een sportief management, die naam waardig
  • Een voorzitter die zich bekommert om de ploeg
  • Transparantie over de financiële situatie van de club
  • Waardevolle spelers aantrekken

LEES MEER OVER:

Philippe Montanier

Standard

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...