Alderweireld wou weg bij Ajax na tirade van trainer

08-10 08:13

Alderweireld wou weg bij Ajax na tirade van trainer

Toby Alderweireld debuteerde op 18 januari 2009 in het eerste elftal van Ajax. Het begin van een mooie carrière in het profvoetbal. Zijn voetbalverhaal had er ook anders uit kunnen zien.

Op zijn vijftiende ruilde hij de jeugd van Germinal Beerschot voor Ajax, dat een samenwerkingsverband met de Antwerpse fusieclub had. Toby Alderweireld belandde er in een gastgezin en moest als tiener zijn weg vinden in een andere voetbalcultuur. Dat liep niet van een leien dakje. Na enkele maanden wou hij weg bij Ajax.

Eigenlijk was ik vroeger niet heel goed”, blikt Toby Alderweireld terug bij de podcast Welcome to the AA. “Ik haalde wel een bepaald niveau, maar onvoldoende om te kunnen zeggen dat ik het zou maken. Zoveel talent had ik niet. Ik ben heel hard beginnen werken en zo ben ik er gekomen.”

Op zijn vijftiende klopte Ajax op de deur. “Ik moet gaan, dacht ik. Het is een beetje het Harvard van de voetbalopleidingen. Ik dacht: een gastgezin, dat overleef ik wel. Maar na twee maanden wilde ik terug. Het was een lange periode waarin het moeilijk was.”

“Wat ben jij slecht zeg”

Dat had ook met de aanpak op het veld te maken. Het ging er soms hard aan toe. Zijn eerste toernooi met Ajax in Italië blijft bij. “De prestatiedruk was enorm. Ik speelde een niet zo goede eerste helft, waarna de trainer voor de hele groep zei: ‘Toby, wat ben jij slecht zeg’. Ik was alleen in Amsterdam op zo’n jonge leeftijd. Ik wilde naar huis. Ik begrijp dat veel jonge spelers denken: dit leven wil ik niet. Uiteindelijk kon ik me er wel overheen zetten. Dat is misschien ook een soort kwaliteit.”

Op zijn 33ste heeft Toby Alderweireld 123 interlands achter zijn naam staan. Hij speelde bij Ajax, Atlético Madrid, Southampton, Tottenham Hotspur en Al-Duhail SC. Afgelopen zomer trok hij een shirt van Antwerp FC aan.

LEES OOK: Top 10 best betaalde voetballers: 1 Mbappé, 10 De Bruyne

Alderweireld zit aan 123 interlands
foto DC
www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...