De geldschieters: Paul Gheysens is Tony Bloom niet

28-05-2023 09:50

De geldschieters: Paul Gheysens is Tony Bloom niet

Ze komen van ver terug. Antwerp speelde 66 jaar geleden kampioen, voor Union Saint-Gilloise is dat zelfs 88 jaar. Wie in het hedendaagse voetbal hogerop wil klimmen, heeft een geldschieter nodig. Paul Gheysens en Tony Bloom zetten hun club mee op de kaart. Niet op dezelfde wijze.

Paul Gheysens kwam zes jaar geleden aan de macht bij de Royal Antwerp Football Club. De betonboer uit Ieper stal 114,6 miljoen euro toe. Er zit in juni een nieuwe kapitaalsverhoging van 47,5 miljoen euro aan te komen. Dan komt de teller op ruim 162 miljoen euro. De geldkraan zal ook daarna open blijven staan, onder meer voor de bouw van een nieuwe Tribune 2.

De overname, de uitbouw van het stadion, investeringen in de jeugdopleiding, het management, duurdere stafleden en spelers, noem maar op. Sportief directeur Marc Overmars stelde onlangs dat Antwerp FC misschien wel te makkelijk geld uitgaf en wat op de rem moet gaan staan.

Tony Bloom stapte in 2018 bij Union Saint-Gilloise binnen. De Engelsman pompte, samen met zijn vennoot Alex Muzio, 26,1 miljoen euro in de club. Via zijn andere club Brighton & Hove Albion kreeg Union al een aantal spelers op huurbasis binnen. Dat zogenaamde voordeel heeft Antwerp FC niet.

Union heeft ook bouwplannen. Met een prijskaartje van 70 miljoen euro. Bloom en zijn partner(s) staan in voor de financiering.

In tegenstelling tot Paul Gheysens gooit Tony Bloom niet met geld als het over de uitbouw van de staf en de spelerskern gaat. Union gaat meer op zoek naar opportuniteiten op de transfermarkt. De loonkosten liggen veel lager dan bij Antwerp. Bloom zou dat nochtans wel kunnen doen. Zijn persoonlijke vermogen wordt op 1,5 miljard euro geschat.

Twee personen met veel geld, twee andere investeringsvormen. Antwerp en Union varen er wel bij. De twee traditieclubs draaien terug bovenaan mee.

LEES MEER OVER:

Antwerp FC

Pro League

Union SG

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

De fans van KV Mechelen amuseerden zich kostelijk in Westerlo. Twee doelpunten, drie punten. Er...

Smets, Warleson of Vandevoordt

Smets, Warleson of Vandevoordt

Kévin Denkey zal als Beste Doelschutter in de Jupiler Pro League 2023/2024 eindigen. Cameron Puertas...

VIDEO: Fans St Pauli vieren promotie

VIDEO: Fans St Pauli vieren promotie

FC St. Pauli keert terug naar de Bundesliga. De Duitse cultclub eindigde in 2011 op...

BEKIJK | Blessin draagt zijn revaliderende vrouw naar het speelveld

BEKIJK | Blessin draagt zijn revaliderende vrouw naar het speelveld

Mooie beelden na Union-Antwerp. Alexander Blessin rende na het laatste fluitsignaal de hoofdtribune in om...