Drijft het WK (niet) op bloed en geld?

19-11 08:30

Drijft het WK (niet) op bloed en geld?

Een WK voetbal aan oliestaat Qatar toewijzen, in volle zomer, wie had dat kunnen bedenken? Er sijpelden snel verhalen door over gesjoemel bij de toewijzing van het tornooi. Ook medische bedenkingen, voor de spelers en de fans. Tel daar nog de penibele omstandigheden bovenop waarin de bouwvakkers megalomane voetbalstadions dienden te bouwen. Directeur Nasser Al-Khater is de aanhoudende kritiek meer dan beu.

Volgens Al-Khater wordt de oliestaat, het gastland van het WK in 2022, oneerlijk behandeld in de media. “Ja, in mijn ogen heel erg”, stelt hij in een interview met CNN. “Ik vind dat Qatar al vanaf het begin veroordeeld is”, reageert Al-Khater. “Het begon met het weer, toen kwamen er problemen met corruptie, vervolgens over de gezondheid van de medewerkers. Sommige dingen daarvan herkennen we en daar willen we aan werken.”

Volgens Al-Khater heeft Qatar veel gedaan om de situatie voor de medewerkers te verbeteren. “Het welzijn van de medewerkers hebben we in een heel vroeg stadium aangestipt als een uitdaging, waarvan we wisten dat er veel aan gedaan moest worden. De hoeveelheid werk die we hebben gestopt in wetgeving en het verbeteren van de omstandigheden van medewerkers is ongekend. Niet volgens onze normen, maar volgens internationale normen. Niemand kan dat ontkennen.”

Amnesty International concludeerde onlangs echter in een uitgebreid rapport dat Qatar daar helemaal niet in geslaagd is. “Ik ben het daar absoluut niet mee eens, dat we daarin gefaald hebben. Bij het wijzigen van wetten of bepaald gedrag heb je nu eenmaal tijd nodig. Dat gaat niet in een dag.”

Ook corruptie wordt genoemd als een probleem van het land in het Midden-Oosten. “Als het gaat om corruptie, daar is jaren en jaren onderzoek naar gedaan, maar er is nooit wat gevonden. En toch is er altijd dat bijzinnetje in de media, waarin het ter discussie wordt gesteld. Dat vinden wij oneerlijk.”

“In het westen zeggen ze dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Bij ons was dat niet zo: wij waren meteen schuldig en moeten maar het tegendeel bewijzen, steeds maar weer. Als het om een ander land ging, waren dezelfde maatstaven dan gehanteerd?”, zegt Al-Khater, die ook de westerse journalisten op de hak neemt. “Journalisten die slecht over ons schrijven, hebben nog nooit een stap in Qatar gezet. Ik zeg altijd tegen ze: je moet hierheen komen. Schrijf wat je wil schrijven, bekritiseer wat je wil bekritiseren, maar heb enige geloofwaardigheid door hier eerst naartoe te komen.”

LEES OOK: Platini opgepakt in onderzoek naar toewijzing WK 2022 in Qatar

LEES MEER OVER:

Oranje

Rode Duivels

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Anderlecht wordt wel eens een Deense ploeg genoemd, STVV een Japans team. De cijfers tonen...