EXCL. Chris Durkin: Ook in Amerika volgen ze STVV

28-09 18:28

EXCL. Chris Durkin: Ook in Amerika volgen ze STVV

Met Cong Phuong haalde STVV de ‘Vietnamese Messi’ binnen, een speler met meer dan twee miljoen volgers op de sociale media. Recent streek er een televisieploeg uit Zuid-Korea neer voor Lee Seung-woo. STVV is sinds vorig seizoen geen onbekende in Japan. Chris Durkin zorgt voor wat ‘exposure’ in de Amerikaanse voetbalmedia.

Chris Durkin zette onlangs een grote stap, van de Verenigde Staten naar Sint-Truiden. De 19-jarige verdedigende middenvelder uit Hampton Virginia heeft het prima naar zijn zin in België. Marc Brys liet Durkin invallen in de bekermatch tegen OH Leuven. Tegen Racing Genk zit hij opnieuw bij de 18-koppige selectie. Het gaat de goede weg op met de huurling van DC United.

“Een stap in het onbekende, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad”, vertelt Chris Durkin aan Voetbalbelgie.be. “De spelersgroep verwelkomde mij met open armen. Aanpassingsproblemen heb ik niet ervaren. Ik voelde mij meteen thuis en kon me snel toeleggen op het voetbal.”

Durkin was aanvoerder van de U17 van de Verenigde Staten en kwam al zeven keer met de U20 in actie. “Ik wist dat ik niet meteen in de ploeg zou komen. Het Belgisch voetbal is toch wel andere koek. Ik heb elke dag keihard gewerkt op training, om stap voor stap vooruitgang te boeken. Dat heeft geloond want in de Beker van België mocht ik al invallen. Een bewijs dat de trainer tevreden is over mijn prestaties en het geeft ook aan dat hij in mij gelooft. Het is nu aan mij om op die weg verder te gaan.”

“Ik kan met een goed gevoel terugblikken op mijn eerste speelminuten in het shirt van STVV”, merkt Durkin op. “De trainer wou dat ik scherp inviel, dat ik mijn mannetje stond op het middenveld. Dat is goed gelukt. Het belangrijkste is natuurlijk dat we die match wisten te winnen en zo verder gaan in de Beker van België.”

“Die match was het begin van de volgende fase in mijn ontwikkelingsproces als voetballer. In Europa leer je toch met meer maturiteit te voetballen. In die enkele weken leerde ik al veel bij en er zal ongetwijfeld nog meer volgen.”

foto DC | www.voetbalbelgie.be

“Het verschil tussen het voetbal in de Major League Soccer en de Belgische eerste klasse is groot. Er komt hier veel meer dynamiek bij kijken. Het gaat constant op en neer. De intensiteit ligt veel hoger. Mijn kwaliteiten passen wel bij dit voetbal: fysisch, duelkracht, teamspirit.”

Bij STVV-OHL zaten een klein tweeduizend fans in de tribunes. Durkin zou zijn debuut in de Pro League kunnen maken in de thuismatch tegen Racing Genk. Wat toch een heel ander verhaal is: een vol stadion en een massa rivaliteit. Hoe kijkt een 19-jarige Amerikaan naar de Limburgse derby uit?

“Ik wist al snel dat het ‘derby time’ was (lacht). Dat voel je in de kleedkamer, dat merk je bij de supporters. Ik hou daar wel van, dat zijn matchen waar je toch naar uitkijkt als voetballer. Racing Genk is de titelverdediger, maar wij spelen thuis. We moeten onze borst nat maken en er voluit voor gaan.”

“Mijn familie probeert het natuurlijk te volgen. Met mijn eerste speelminuten in die bekermatch is het in de USA nog wat meer gaan leven. Ze komen volgende maand naar België. Ik wil ze graag laten kennismaken met de club en de omgeving.”

LEES OOK: EXCL. Marc Brys over derby STVV – RC Genk: “Hoe meer grinta, hoe beter”

 

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Jelle Bataille gelooft in Rode Duivels

VIDEO: Jelle Bataille gelooft in Rode Duivels

Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland. De Rode Duivels worden niet tot de favorieten op het EK...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vertrek en aankomst Rode Duivels, op weg naar EK 2024

VIDEO: Vertrek en aankomst Rode Duivels, op weg naar EK 2024

De Rode Duivels stapten in Brussels Airport op het vliegtuig naar Stuttgart. 25 spelers, van...

Kalender Jupiler Pro League 2024/2024 – team per team

Kalender Jupiler Pro League 2024/2024 – team per team

Twee weken na de EK 2024-finale gaat de bal aan het rollen in de Jupiler...

103 spelers uit Premier League naar het EK 2024

103 spelers uit Premier League naar het EK 2024

Kevin De Bruyne, Leandro Trossard, Jérémy Doku, Youri Tielemans, Orel Mangala, Wout Faes, Amadou Onana,...