FIFA kiest voor Poolse scheidsrechter

15-12-2022 19:57

FIFA kiest voor Poolse scheidsrechter

De Nederlander Danny Makkelie hoopte de finale van het WK 2022 te mogen fluiten. Frankrijk speelt zondagnamiddag tegen Argentinië. De FIFA duidde echter de Poolse arbiter Szymon Marciniak aan.

Er is in de laatste week van het WK in Qatar plots veel te doen om de scheidsrechters. De aanleiding daarvoor is onder meer het optreden van Antonio Mateu Lahoz in de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Argentinië. Na een rustige start liet de Spaanse arbiter de wedstrijd volledig ontsporen. Lahoz strooide met kaarten, maar vergat onder meer een handsbal van Lionel Messi te bestraffen met geel en Leandro Paredes van het veld te sturen nadat hij de bal bewust hard richting de wisselspelers van Oranje schoot. De FIFA liet er geen misverstand over bestaan: Lahoz kreeg twee dagen later te horen dat hij zijn koffers mocht gaan pakken.

Dat gold niet voor Makkelie. De Nederlandse leidsman had tot dan toe twee wedstrijden gefloten: Spanje-Duitsland en Polen-Argentinië. Makkelie kreeg veel complimenten voor zijn optredens, al was er ook kritiek. Zo zou hij tijdens het treffen tussen Polen en Argentinië veel te makkelijk naar de stip hebben gefloten na een lichte overtreding van de Poolse doelman op Messi. Makkelie bleef na de kwartfinales desondanks in de race voor de finale. Na de halve finale tussen Argentinië en Kroatië meldden verschillende media echter al dat de rol van Makkelie en zijn assistenten was uitgespeeld. Door het verhitte duel tussen Nederland en Argentinië was een Nederlander als leidsman in de finale geen optie.

Lees ook: ‘Doodnerveuze’ Makkelie heeft nog altijd hoop op WK-finale

Geen onbekende
De FIFA heeft donderdagavond bekendgemaakt dat de rol van Makkelie en zijn team definitief is uitgespeeld. De wereldvoetbalbond heeft Marciniak aangesteld als scheidsrechter voor de eindstrijd tussen Argentinië en Frankrijk. Marciniak floot nog niet eerder een WK-finale. De Poolse arbiter is voor beide finalisten geen onbekende. Marciniak had eerder dit WK al de leiding over het treffen tussen Frankrijk en Denemarken en de achtste finale van Argentinië tegen Australië.

LEES OOK: Marokko dient klacht in tegen arbitrage

Nieuwsbrief

Specials

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...