FIFA kiest voor Poolse scheidsrechter

15-12-2022 19:57

FIFA kiest voor Poolse scheidsrechter

De Nederlander Danny Makkelie hoopte de finale van het WK 2022 te mogen fluiten. Frankrijk speelt zondagnamiddag tegen Argentinië. De FIFA duidde echter de Poolse arbiter Szymon Marciniak aan.

Er is in de laatste week van het WK in Qatar plots veel te doen om de scheidsrechters. De aanleiding daarvoor is onder meer het optreden van Antonio Mateu Lahoz in de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Argentinië. Na een rustige start liet de Spaanse arbiter de wedstrijd volledig ontsporen. Lahoz strooide met kaarten, maar vergat onder meer een handsbal van Lionel Messi te bestraffen met geel en Leandro Paredes van het veld te sturen nadat hij de bal bewust hard richting de wisselspelers van Oranje schoot. De FIFA liet er geen misverstand over bestaan: Lahoz kreeg twee dagen later te horen dat hij zijn koffers mocht gaan pakken.

Dat gold niet voor Makkelie. De Nederlandse leidsman had tot dan toe twee wedstrijden gefloten: Spanje-Duitsland en Polen-Argentinië. Makkelie kreeg veel complimenten voor zijn optredens, al was er ook kritiek. Zo zou hij tijdens het treffen tussen Polen en Argentinië veel te makkelijk naar de stip hebben gefloten na een lichte overtreding van de Poolse doelman op Messi. Makkelie bleef na de kwartfinales desondanks in de race voor de finale. Na de halve finale tussen Argentinië en Kroatië meldden verschillende media echter al dat de rol van Makkelie en zijn assistenten was uitgespeeld. Door het verhitte duel tussen Nederland en Argentinië was een Nederlander als leidsman in de finale geen optie.

Lees ook: ‘Doodnerveuze’ Makkelie heeft nog altijd hoop op WK-finale

Geen onbekende
De FIFA heeft donderdagavond bekendgemaakt dat de rol van Makkelie en zijn team definitief is uitgespeeld. De wereldvoetbalbond heeft Marciniak aangesteld als scheidsrechter voor de eindstrijd tussen Argentinië en Frankrijk. Marciniak floot nog niet eerder een WK-finale. De Poolse arbiter is voor beide finalisten geen onbekende. Marciniak had eerder dit WK al de leiding over het treffen tussen Frankrijk en Denemarken en de achtste finale van Argentinië tegen Australië.

LEES OOK: Marokko dient klacht in tegen arbitrage

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

Ruim 12.000 Belgische fans reisden naar Frankfurt over. België speelt er tegen Slowakije. De eerste...

BEKIJK: STVV stelt Lattanzio voor

BEKIJK: STVV stelt Lattanzio voor

Een nieuwe naam in de Jupiler Pro League: Christian Lattanzio. De 52-jarige Italiaan volgt Thorsten...

BEKIJK: Rode Duivels-gekte slaat toe

BEKIJK: Rode Duivels-gekte slaat toe

De Rode Duivels worden niet bij de favorieten gerekend op het EK 2024. Misschien kunnen...

VIDEO: 30.000 fans kleuren Hamburg oranje

VIDEO: 30.000 fans kleuren Hamburg oranje

Nederland begint aan het EK met een duel tegen Polen in het Noord-Duitse Hamburg. Zo’n...