Geen matchen meer op zondagavond?

25-10 22:29

Geen matchen meer op zondagavond?

Voor wat hoort wat. Televisiezenders betalen steeds meer voor de uitzendrechten van het voetbal. De clubs en instanties stemmen op hun beurt in met een spreiding van de wedstrijden. De supporters zijn de dupe in dat verhaal. De ene week speelt je favoriete club op vrijdagavond, dan op zaterdagnamiddag en een volgende keer op zondagavond. Bij FC Groningen zijn ze de lege plaatsen in het stadion stilaan beu.

Tijdens de coronacrisis hing elke speler, trainer of clubleider aan de klaagmuur. Voetballen in een leeg stadion, dat was niets. Maanden later regeert het ‘voetbal is business’ terug. Dat er minder volk naar de stadions afzakt, lijkt bijzaak.

FC Groningen moest zondag om 20 uur aantreden tegen AZ. Liefst 5.988 mensen die een abonnement of ticket hadden, kwamen niet opdagen.

“Hierdoor miste de ploeg op het veld niet alleen een belangrijk deel van de steun van de achterban, supporters lieten de club in de voorbije dagen via vele mailtjes en telefoontjes weten dat ze van het aanvangstijdstip baalden. En dat doet FC Groningen pijn”, laat de clubleiding in een statement weten.

Minder toeschouwers in het stadion, dat zorgt ook voor minder inkomsten via de horeca.

“De Trots van het Noorden heeft zich vanaf het begin verzet tegen voetballen op zondagavond 20.00 uur, omdat door dit publieksonvriendelijke tijdstip supportersgroepen worden uitgesloten. De harde cijfers staven de weerstand van de club.”

“Wij zien het belang van live televisieregistraties, maar dit mag in onze ogen nooit ten koste gaan van het stadionbezoek van supporters en sponsors”, stelt algemeen directeur Wouter Gudde.

“De cijfers bevestigen ons gevoel dat voetballen op zondagavond 20.00 uur een heel slecht idee is. Wij vinden deze ontwikkeling zorgwekkend en willen graag discussie voeren gebaseerd op de feiten. Hopelijk gaan ook de andere clubs de cijfers in kaart brengen en komen we tot voortschrijdende inzichten. Wij hebben ons punt duidelijk gemaakt en met cijfers onderbouwd. Iedereen mag zijn of haar eigen conclusies trekken. We gaan het vanaf nu binnen de ECV verder bespreken.”

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

100 jaar STVV, dat wordt gevierd in Haspengouw. Voor en na STVV-Westerlo is er veel...

Hoefkens 38%, Leko 28%

Hoefkens 38%, Leko 28%

“Er valt meer uit deze spelerskern te halen”, gaf het management van Standard mee bij...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begon de wintermercato in België. Op 1 februari volgde de Transfer...

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

Na de winterstop kwam Union al in actie tegen STVV, Anderlecht (2x), RWDM, Racing Genk,...