KBVB hervormt licenties: puntenaftrek of transferverbod mogelijk

28-01 13:21

KBVB hervormt licenties: puntenaftrek of transferverbod mogelijk
De KBVB heeft het licentiesysteem hervormd. Zo zullen clubs continue opgevolgd worden en zijn er verschillende sanctiemogelijkheden voorzien.
“Hiermee wordt gepoogd een beter financieel beheer van de clubs doorheen het gehele seizoen te bewerkstelligen. Continue opvolging en tussentijds ingrijpen”, laat de KBVB weten. “Het huidige systeem, waarbij clubs één keer per jaar ten gronde beoordeeld worden op hun financieel dossier, wordt aangevuld met systeem van continue opvolging van het financieel beheer van de clubs op basis van een knipperlichtenmodel, dat goede clubs doorheen het seizoen met rust laat en extra aandacht geeft aan clubs die opvolging nodig hebben. Het is de bedoeling om enigszins te kunnen afstappen van de momentopname van het huidige licentieproces.”
“Deze pro-actieve opvolging van de clubs met mogelijkheid om tussentijds in te grijpen, zal een betere bijsturing mogelijk maken doorheen het seizoen. Een bredere waaier aan sanctiemogelijkheden Het continue proces impliceert dat de Licentiecommissie en desgevallend het BAS ook doorheen het seizoen sanctionerend zal kunnen optreden ten aanzien van een profclub bij wie aantal indicatoren op rood zouden komen te staan. Hiertoe wordt in een brede waaier aan disciplinaire sanctiemogelijkheden voorzien, gaande van het beperken tot inkomende transfers, het beperken van de spelers die in de kern mogen worden opgenomen, financiële boetes, puntenaftrek, etc.”
“De licentie zelf kan doorheen het seizoen niet worden ingetrokken. Mogelijkheid tot ruling Clubs kunnen uitzonderlijk en in specifieke omstandigheden een ruling aanvragen. De beslissing om een ruling toe te staan wordt genomen door de Licentiecommissie. Bij een ruling kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een meerjarenplan met regelmatige tussentijdse controles. Tijdens de periode van de ruling staat de betrokken club onder toezicht.”
“De beroepsprocedures bij het BAS garanderen de toepassing van het principe van de scheiding der machten. Aan het Bestuur van het BAS werd gevraagd de werking van het BAS te evalueren. Het BAS zal in zijn werking een aantal nieuwe principes doorvoeren. Er komt een aparte Kamer voor de licenties van het profvoetbal. Dit is noodzakelijk vanwege de vaak grote complexiteit van de dossiers. Deze Kamer zal enkel beroep kunnen doen op een aparte lijst van zeer gespecialiseerde arbiters. Auditoraat voor de licenties Het huidige Licentiedepartement wordt omgevormd tot het Auditoraat voor de Licenties van het Profvoetbal, met aan het hoofd een Auditeur-Generaal (dhr. Nils Van Brantegem) die binnen de KBVB eenzelfde onafhankelijk statuut heeft als dat van de Bondsprocureur. Het Auditoraat is verantwoordelijk voor de continue opvolging van de dossiers, die in een volgende fase beoordeeld worden door de Licentiecommissie of desgevallend het BAS.”
“Licenties voor het profvoetbal zijn bedoeld om de continuïteit en het eerlijk verloop van de competitie te verzekeren. De laatste jaren hebben we echter moeten vaststellen dat uitspraken van de Licentiecommissie of het BAS steeds vaker gecontesteerd worden. De belangen zijn dan ook erg groot. Eenmaal per jaar worden de clubs doorgelicht en krijgen ze al dan niet een licentie voor het volgende seizoen. Deze ‘alles of niets’-uitspraken leiden tot een overvloed aan procedures. Het is bijvoorbeeld niet uitzonderlijk dat in het kader van de licentieprocedure slechts op het allerlaatste moment een oplossing wordt gevonden voor een continuïteitsprobleem. Met het nieuwe licentiesysteem hopen we de clubs beter te kunnen sturen in de richting van een gezond financieel beheer doorheen het ganse seizoen, waar in de eerste plaats de clubs zelf meer baat zullen bij hebben, al hun stakeholders en bij uitbreiding het gehele voetbalecosysteem.”

LEES MEER OVER:

KBVB

Licentie

Nieuwsbrief

Specials

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...

BEKIJK: Foto’s viering 100 jaar STVV

BEKIJK: Foto’s viering 100 jaar STVV

Geen vlammende lichtshow in het stadion, STVV pakte het anders aan bij de viering van...

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

100 jaar STVV, dat wordt gevierd in Haspengouw. Voor en na STVV-Westerlo is er veel...