KBVB richt overlegplatform over Qatar op

01-09 13:53

KBVB richt overlegplatform over Qatar op

Het EK 2020 ligt achter de rug. De kwalificatiematchen voor het WK 2022 zijn in aantocht. Een omstreden kampioenschap. Qatar staat er niet om bekend veel in te zitten met het leven van de goedkope arbeidskrachten. De KBVB kiest voor een informatie- en overlegplatform.

Er klonk veel kritiek. Waarom knielen de Rode Duivels voor Black Live Matters en nemen ze geen duidelijk standpunt in tegen de organisatoren en beleidsbepalers in Qatar?

Het bleef lange tijd stil. De KBVB brengt de bal terug aan het rollen.

“De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft de afgelopen maanden met diverse partijen overleg gepleegd over de toestand van de gastarbeiders in Qatar”, luidt de stelling. “Uit deze gesprekken kwam een grote nood aan accurate informatie naar voor alsook de wil om samen werk te maken van duurzame verbeteringen. Om die reden heeft de KBVB op woensdag 25 augustus 2021 voor het eerst een informatie- en overlegplatform over Qatar opgezet. Hiervoor werden Wereldvoetbalbond FIFA, mensenrechtenorganisaties Amnesty International Vlaanderen (AIVL) en Amnesty International Belgique Francophone (AIBF) en de vakbonden ACVBIE en ABVV Bouw uitgenodigd om rond de tafel te gaan.”

Geen dode letter

“Het doel van dit platform is om de situatie en de grote bezorgdheden over de leef- en werkomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar met elkaar te bespreken, om correcte informatie over de verschillende actuele thema’s zoals arbeidsomstandigheden en mensenrechten te verzamelen en beschikbaar te stellen en om samen werk te maken van duurzame veranderingen in de regio”, zegt Peter Bossaert, CEO van de KBVB.

“Alle partijen zijn het erover eens dat Qatar de voorbije jaren een aantal belangrijke stappen heeft gezet die de situatie van de gastarbeiders in het land zouden moeten verbeteren. Zo is er eind 2020 een nieuwe arbeidswet aangenomen die enkele belangrijke elementen van het Kafala systeem, een vorm van modern lijfeigenschap, afschaft, al blijven er perfide aspecten bestaan. Maar er blijft nog veel werk aan de winkel op verschillende vlakken.”

“We zijn ervan overtuigd dat de organisatie van het WK als hefboom kan dienen voor verdere verandering. We moeten ervoor zorgen dat de nieuwe arbeidswetgeving geen dode letter blijft en op het terrein wordt toegepast, ook na afloop van het WK. Verder willen we niet alleen focussen op het lot van gastarbeiders in de bouw (van stadions), maar ook op de zovele mensen die werkzaam zijn als hotel- en huispersoneel, chauffeurs of veiligheidsmedewerkers. Hun rechten zetten we op de agenda. We willen er voor zorgen dat na het toernooi het voetbal een blijvende en duurzame rol kan spelen in de regio. Dat is ook wat FIFA wil en zij zijn trouwens zelf vragende partij om met alle betrokken partijen samen voor veranderingen te zorgen.”

“Tijdens de gesprekken met de KBVB en de FIFA werd vastgesteld dat de neuzen in dezelfde richting wijzen. Vandaag moeten acties concreet vorm krijgen en moet de FIFA haar invloed gebruiken om ervoor te zorgen dat er een wettelijk erkend en beschermd centrum voor arbeidsmigranten wordt opgericht. Als deze mensen ten volle willen kunnen profiteren van de arbeidshervormingen in Qatar, moeten ze op de hoogte zijn van hun rechten. Het centrum zou deel uitmaken van het nalatenschap van het WK 2022.”

Om hun engagement duidelijk te maken zal de KBVB binnenkort een nieuwe webpagina lanceren waar alle verslagen van het overleg- en informatieplatform gedeeld zullen worden evenals de laatste rapporten en cijfers van FIFA, Amnesty International, BWI omtrent de leef- en werkomstandigheden, de mensen-, vrouwen- en LGBTQ-rechten in Qatar en de omliggende landen. Daarnaast werden nieuwe overlegmomenten vastgelegd in december 2021, april 2022 en september 2022.

LEES MEER OVER:

KBVB

Rode Duivels

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Wat is er van Michael Frey?

Wat is er van Michael Frey?

Na een weinig succesvolle uitleenbeurt aan Schalke 04 bleek Michael Frey te duur voor onder...

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Doelpunten maken en er zo weinig mogelijk incasseren, dat is het streven. Dat doel kan...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...