Interview met Mathias Delorge: “In voetbal is alles mogelijk”

09-12-2023 14:55

Interview met Mathias Delorge: “In voetbal is alles mogelijk”

10 april 2022, Bernd Hollerbach liet Mathias Delorge vijf minuten invallen tegen Standard. Na een blessure belandde de middenvelder bij Lierse Kempenzonen. In die zes maanden kon hij ervaring opdoen in tien matchen. Hij keerde samen met Jarne Steuckers en Rein Van Helden – beiden uitgeleend aan MVV – terug naar STVV. Delorge behoort nu tot de revelaties in de Pro League en wordt zelfs al aan enkele buitenlandse clubs gelinkt.

“Als Mathias Delorge fit is, staat hij als een van de eerste namen in mijn elftal”, stelde Thorsten Fink na speeldag zes. De Duitse trainer zag veel potentie in de zoon van voormalig aanvoerder Peter Delorge, de recordhouder bij STVV.

Evolutie

Dertien spelers misten geen minuut in de competitie. Goed voor 1.440 speelminuten. Daar hoort STVV’er Matte Smets bij. Mathias Delorge kwam vijf minuutjes minder in actie.

“Dat is iets waar je alleen van kan dromen”, knikt de 19-jarige Truienaar. “Ik heb alle vertrouwen van de club en de coach gekregen. Het is aan mij om er elke week te staan. Om te tonen dat ik die plek verdien. Soms sta ik even stil bij de weg die ik afgelegd heb. Een mooi verhaal.”

“Ik heb aan maturiteit gewonnen. Een belangrijk gegeven in een ‘echte mannenwereld’. Betere keuzes maken, dat hoort er ook bij. Ik denk dat ik ook gegroeid ben als voetballer: sterker op fysiek vlak, beter in de duels, de verdedigende taken goed invullen”, merkt Mathias Delorge op.

Zoon van

Een sportman die in de voetsporen van de vader of moeder kruipt, heeft het niet altijd makkelijk. Daar horen bepaalde verwachtingen bij. De buitenwereld maakt snel vergelijkingen. Is die ‘vader op zoon’ in jouw geval geen voordeel? Jouw vader stroopte 394 matchen na elkaar de mouwen op. Hij kan zijn zonen (Lucas speelt bij Club Brugge, nvdr.) goed met de voeten op de grond houden.

“Dat hoeft hij niet te doen. Voetjes op de grond, ik ben zo opgegroeid. Ik probeer altijd mezelf te blijven en ga me niet voor doen als iemand anders”, gooit de 19-jarige Mathias Delorge rustig de bal terug.

“Het is allemaal mooi hoe het nu loopt. Een droom die uitkomt. Maar uiteindelijk heb ik nog niets bereikt. Ik heb nog een súper lange weg te gaan. Ik zit dit seizoen aan zestien matchen in eerste klasse, dat wil ik dit seizoen minstens verdubbelen. Wat daarna komt zien we dan wel.”

Daar horen transfergeruchten bij…

“Ik ben met mijn hoofd volledig bij STVV. Op dit moment ben ik niet geïnteresseerd in een transfer. Ik laat die zaken aan mijn makelaar en vader over. Ik probeer mij voor de volle honderd procent te focussen op STVV en de volgende match.”

Mathias Delorge
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Leermoment

Je speelde nagenoeg alles mee. STVV staat op de achtste plaats. Zaterdag spelen jullie tegen OHL. In de heenmatch gingen jullie met 4-0 onderuit. Horen daar revanchegevoelens bij?

“Na die trainerswissel (Garcia voor Brys, nvdr.) verwacht ik niet dat we tegen een heel ander Leuven zullen spelen. Ze slaan graag toe in de omschakeling. Wat daar gebeurde was niet oké. Een off-day. Die 4-0 nederlaag was verdiend. We hadden er niets te zeggen. De volgende match leden we een 0-4 nederlaag tegen Union. We hebben uit die fase geleerd. Dat gaat niet nog een keer gebeuren. We leerden er als groep uit, ook als individu. Ik weet nu beter hoe ik met zo’n situatie om moet gaan.”

“De supporters mogen een reactie verwachten. Die revanchegevoelens leven in de kleedkamer. We hebben wat goed te maken tegen OHL”, blikt Mathias Delorge vooruit. “Of wie die twee uitschuivers nodig hadden? Misschien wel. We zijn een goede groep. Dan sta je terug met de voeten op de grond. Een ‘reality check’. Het gaat niet zomaar.”

Ambitie

Wie is voorlopig de moeilijkste tegenspeler in jouw zone?

“Hans Vanaken! Een super slimme speler, die altijd weet waar hij moet staan. In Brugge dacht ik vaak: ‘Nu heb ik hem te pakken’ en dan stond hij plots rechts van mij. Ik had het lastig met zijn positiespel. Ja, hij wordt onderschat. Mijn papa zei al jaren dat Hans Vanaken een super goede speler is. Als je tegen hem op het veld staat, besef je nog beter hoe goed hij is.”

Jullie spelen pas op de laatste speeldag terug tegen Hans Vanaken. Waar staan jullie dan in de ranking?

“We draaien een goed seizoen en hebben nergens punten gestolen. We hebben zelfs een paar punten laten liggen. STVV staat verdiend op die achtste plaats. In de terugronde moeten we die lijn verder trekken. Als we dat die heenronde kunnen evenaren zit het goed.”

“Of we kans maken op Play-off 1? In voetbal is alles mogelijk. We zouden Play-off 1 kunnen halen, maar we moeten ook naar beneden blijven kijken (klopt ondertussen op tafel). Met deze groep kunnen we hoog eindigen. Dat is ons streven. Maar we moeten ook realistisch blijven. Een ploeg als STVV moet van match tot match leven. Daarna zien we wel waar we eindigen.” (Dimitri Charles)

Mathias Delorge
www.voetbalbelgie.be | foto DC

LEES OOK: Koita (STVV) over mogelijk vertrek in januari

LEES MEER OVER:

Mathias Delorge

Pro League

STVV

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

STVV richting 20 miljoen euro?

STVV richting 20 miljoen euro?

Mathias Delorge kan de volgende speler worden die STVV deze zomer verlaat. Hij kwam niet...

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...