OFFICIEEL: Zo zien Play-off 1-2-3 eruit in 2019/2020

18-06 12:32

OFFICIEEL: Zo zien Play-off 1-2-3 eruit in 2019/2020

Een afschaffing van de play-offs of een terugkeer naar achttien clubs, daar stemde de Pro League niet voor. Er verandert toch wat aan de competitieformat in het profvoetbal in België. Play-off 2 gaat er anders uitzien. De reglementencommissie van de KBVB zet het licht op groen.

In 2018/2019 namen de nummers zeven tot vijftien uit de Jupiler Pro League deel aan Play-off 2, aangevuld met drie ploegen uit 1B. Goed voor twee poules van zes ploegen.

Dat wijzigt naar vier poules van vier ploegen. Play-off 2 zal dus vier ploegen meer tellen: tien teams uit de JPL – inclusief de degradant – plus zes clubs uit 1B. Daar hoort ook de ploeg bij die al zeker is van de promotieplaats.

Het afgelopen seizoen vielen Lokeren (degradant) en KV Mechelen (promovendus) al in maart zonder competitievoetbal. Daar wordt in het nieuwe systeem een mouw aangepast. Die twee ploegen hebben dan wel weinig of niets te winnen of te verliezen in Play-off 2.

In de vier poules staan er zes duels op de agenda (thuis en uit). De vier groepswinnaars plaatsen zich voor de halve finales. Ook daar gaat het om een thuis- en uitmatch, met als inzet de finale van Play-off 2, opnieuw met een thuis- en uitmatch. Die twee finalisten werken dus tien wedstrijden af. Voor de winnaar wacht nog een barrageduel in het stadion van de nummer vier uit Play-off 1, met als inzet een ticket voor de voorronde in de Europa League.

Play-off 1 ondergaat geen wijzigingen: zes ploegen, met uit- en thuismatchen, met halvering van de punten uit de reguliere competitie.

En dan is er nog Play-off 3. Het afgelopen seizoen streden OH Leuven, KSV Roeselare, Lommel SK en AFC Tubeke in die nacompetitie voor het behoud in de 1B-reeks. Tubeke eindigde als laatste. Vanaf 2019/2020 telt die Play-off 3 allen nog de nummer zeven en acht uit 1B. In een ‘best of five’ strijden ze voor het behoud in de Proximus League, waarbij de nummer acht met drie punten minder aan de start komt.

LEES MEER OVER:

hervorming

KBVB

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Kunstgras geen voordeel voor STVV

Ploegen die op Stayen punten laten liggen, verwijzen graag naar het kunstgrasveld. De cijfers geven...

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De Belgische wintermercato 2023 nadert met rasse schreden. Vanaf 1 januari kunnen de clubs in...

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Kalender 2023/2024 JPL: start op 28 juli

Op 28 juli gaat het seizoen 2023/2024 van start in de Belgische Jupiler Pro League....

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

“Het wordt nog knokken voor vierde plaats”

Het einde van de wintermercato nadert. Beetje bij beetje komt ook het einde van de...

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

FOTO’S Gouden Schoen: Scheidsrechters en partners

Op het Gouden Schoen Gala passeren niet alleen spelers en trainers de revue. Meerdere scheidsrechters...