Propere Handen: Ivan Leko wil aan de leugendetector

27-02-2023 20:29

Propere Handen: Ivan Leko wil aan de leugendetector

Tien beklaagden in het voetbalschandaal Propere Handen troffen een minnelijke schikking met het parket, Michel Louwagie tot Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe. Een aantal van de 47 andere beklaagden onderhandeld ook over een regeling, waarbij ze niet voor de rechter moeten verschijnen. Ivan Leko tracht ondertussen zijn onschuld aan te tonen.

Zijn voormalige makelaar en vriend Dejan Veljkovic – spijtoptant in het dossier Propere Handen – gaf bij zijn ondervragingen aan dat Ivan Leko niet alleen zwart geld ontving. Hij zou ook verdoken premies ontvangen hebben na de transfers van Steven De Petter naar STVV, en bij drie spelers die een shirt van zijn toenmalige werkgever Club Brugge aantrokken: Ivan Tomecak, Karlo Letica en Mats Rits.

Ivan Leko is nu trainer in zijn moederland Kroatië, na een avontuur in China. Hij gaf zijn advocaat Walter Van Steenbrugge de opdracht bijkomende onderzoeksdaden aan te laten vragen. Leko wil aan de leugendetector of een test met een polygraaf.

Met als doel aan te tonen dat de beweringen van Dejan Veljkovic niet waarheidsgetrouw zijn. De Kamer van Inbeschuldigingstelling moet voor 13 maart een beslissing nemen.

Valsheid in geschrifte

In het dossier Propere Handen vroeg het federaal parket de doorverwijzing van 57 personen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om 56 natuurlijke personen en één vennootschap. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, matchfixing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert (Club Brugge), Michel Louwagie (KAA Gent), Herbert Houben, Patrick Janssens, Herman Nijs en Filip Aerden (allen KRC Genk), Paul Van der Schueren (OHL) en Matthias Leterme (KV Kortrijk) troffen al een minnelijke schikking. Daar hoort ook Erwin Lemmens bij, die keeperstrainer bij de Rode Duivels was.

Zij zouden valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij het afsluiten van transfers of bij het opstellen van valse scoutingsfacturen om zo makelaars, trainers of anderen gedeeltelijk in het zwart te betalen.

Volgens de advocaat van Dejan Veljkovic, Kris Luyckx, tonen die minnelijke schikkingen aan dat zijn cliënt niet als enige in de fout ging. De illegale carrousel kon slechts draaien dankzij de betrokkenheid van clubs, bestuurders en trainers.

LEES OOK: Propere Handen: Kopen alle verdachten hun schuld af?

Ivan Leko aan leugendetector
foto DC | www.voetbalbelgie.be

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Geen Noa Lang meer in de Belgische Jupiler Pro League. Calvin Stengs en Mike Trésor...

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Sporting Charleroi kwam twee keer op voorsprong, Club Brugge won met 4-2. Igor Thiago, Brandon...

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

Japan speelde tegen Turkije in Genk. Enkele duizenden Japanners waren uit meerdere Europese landen naar...

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Met of zonder wedstrijdritme, Romelu Lukaku blijft belangrijk voor de Rode Duivels. De 30-jarige trapte...

Wat is er van Vadis Odjidja?

Wat is er van Vadis Odjidja?

“Aan alle mooie liedjes komt een einde”, pinkte Vadis Odjidja begin juni een traan weg....