Propere Handen: Mogi Bayat speelde vuil spelletje bij transfer Cyriac

30-09 08:19

Propere Handen: Mogi Bayat speelde vuil spelletje bij transfer Cyriac

Gohi Bi Cyriac deed het prima in de aanval bij Standard Luik en behoorde er tot de publiekslievelingen. Mogi Bayat rook geldgewin en sloeg genadeloos toe.

In de RTBF-documentaire Le Milieu de Terrain gingen ze dieper in op de wijze waarop Mogi Bayat Cyriac van Standard naar Anderlecht wist te leiden. Met als winnaar zijn eigen portefeuille.

Cyriac had Alfred Obrou als makelaar. Hij kreeg in februari 2012 de vraag van Mogi Bayat om geen beroep meer te doen op die makelaar. Bayat zou Cyriac naar Anderlecht leiden. In april nodigde Bayat Cyriac uit om een voorcontract te komen tekenen bij de Brusselse club.

De regelgeving in het voetbal stelt dat er geen transferbesprekingen kunnen met een speler die nog langer dan zes maanden onder contract ligt. Tenzij je over de toestemming van zijn werkgever beschikt.

Bayat speelde ‘cavalier seul’, met de hulp van Herman Van Holsbeeck, toenmalig manager van RSC Anderlecht. Cyriac tekende dat voorcontract en kreeg daarbij te horen dat Anderlecht een transfersom van 2 miljoen euro zou betalen. Anderlecht gaf de makelaar het mandaat om de komst van Cyriac te regelen.

Een maand later dook Mogi Bayat bij Standard op. Om een tussentijdse contractverlenging van Gohi Bi Cyriac af te sluiten. In dat contract stond een clausule vermeld: een gelimiteerde opstapsom van 2 miljoen euro. Toenmalig sportief directeur Pierre François tekende dat contract in naam van Standard Luik.

De reportagemakers van Le Milieu de Terrain voelden de huidige CEO van de Pro League daarover aan de tand. François antwoordde ontwijkend met de stelling dat hij zich dat alles niet meer zo goed herinnerde. Hij kreeg het contract voorgeschoteld en merkte op dat Standard een goede zaak deed. “Ze kregen 2 miljoen euro, anders zou hij transfervrij vertrokken zijn.”

Cyriac had echter geen aflopend contract. Zonder die nieuwe verbintenis, inclusief de beruchte afkoopsom, kon Standard meer geld vragen aan geïnteresseerde clubs.

Even na de ondertekening van dat nieuwe contract sloeg RSC Anderlecht toe. Een koopje. Standard zette enkele maanden later Pierre François aan de deur.

Gohi Bi Cyriac is duidelijk niet gelukkig met wat er zich in die jaren afspeelde. De voormalige aanvaller gaf in een document toelichting over de gang van zaken.

LEES OOK: Propere Handen: Olivier Renard in opspraak

Nieuwsbrief

Specials

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...