Puntenaftrek en boete voor Westerlo en RC Genk?

18-03-2024 12:58

Puntenaftrek en boete voor Westerlo en RC Genk?

Opmerkelijke taferelen in het Kuipje. Bij een 1-1 tussenstand viel de partij stil. Racing Genk tikte de bal rond, zonder aan te vallen. Westerlo maakte zelfs geen aanstalten meer om de bal te veroveren. Toen een Kemphaan de bal plots toegespeeld kreeg, trapte hij de bal terug naar een Genkie.

Rik De Mil en Wouter Vrancken gaven na afloop aan dat hun spelers besloten hadden het bij een 1-1 gelijkspel te houden. Onder meer Peter Vandenbempt zag andere dingen: communicatie tussen de twee trainers, waarbij ze aangaven dat de match gespeeld was.

Zeven minuten zonder enige strijd, dat wekt vragen op. Als Westerlo – dat al een tijd met elf tegen tien speelde – nog wist te scoren, zou niet Racing Genk maar AA Gent in Play-off 1 zitten. Bij een nederlaag zou Westerlo nog gered zijn. Waarom bleven ze niet voluit voor de overwinning gaan? Hadden de fans van Westerlo daar geen recht op? Westerlo zou dan ook een extra punt tellen bij de start van Play-off 2.

Het bondsparket vindt die schabouwelijke vertoning maar niets en onderneemt actie. Er hangt de Kemphanen een sanctie boven het hoofd voor een gebrek aan fair play en/of wedstrijdvervalsing.

Artikel 3.11 van het bondsreglement zegt het volgende: “Clubs en leden zijn ertoe gehouden de principes van loyaliteit, integriteit en van sportieve geest als uitdrukking van de fair play na te leven” alsook “zich te onthouden van elke daad of poging tot wedstrijdvervalsing”.

“We kunnen het niet blauwblauw laten, want er zijn verschillende artikels in het bondsreglement waar dit soort situaties onder vallen”, stelt bondsprocureur Ebe Verhaegen bij Het Nieuwsblad. Het bondsparket heeft zeven dagen de tijd om er een dossier van te maken.

Als er aangetoond kan worden dat Racing Genk afspraken maakte met Westerlo kan er ook nog wat voor de Limburgers zwaaien.

Nota bene: derden (bv. AA Gent) kunnen een klacht indienen bij de Integrity Officer van de voetbalbond. De KBVB zou een onderzoekscommissie aan het werk stellen.

LEES OOK: Keepers faken blessure vanwege Ramadan

LEES MEER OVER:

KRC Genk

KVC Westerlo

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...