SPECIAL: De zwanenzang van Sporting Lokeren

18-02 12:02

SPECIAL: De zwanenzang van Sporting Lokeren

Bij Sporting Lokeren draaide alles jarenlang om Roger Lambrecht. De bandenmagnaat stak miljoenen euro’s in de club. Als er een periode zonder uitgaande transfers was, zorgde Lambrecht voor de centen. Lambrecht zocht naar lokale investeerders, deed nog wat verder, wimpelde buitenlandse overnemers af, en verkocht de club uiteindelijk aan een Belgisch getinte groep, met de voormalige makelaar Louis De Vries als uithangbord. Zeven maanden later dreigt een faillissement.

Meedraaien in de subtop, Europees voetbal, KSC Lokeren maakte mooie tijden mee. Bij de gratie van Roger Lambrecht. Sporting Lokeren kon niet zonder zijn geld.

Lambrecht was echter niet zomaar voorstander van een fusie met aartsrivaal Waasland-Beveren plus nog wat andere clubs uit de regio. Hij zag dat het niet goed zat: te weinig sponsors en supporters, een aftands stadion, de alsmaar stijgende loonkosten. Dat er geen familieleden zich geroepen voelden om de voorzittershamer over te te nemen, sprak ook boekdelen.

Na een lange zoektocht scheen er licht in de tunnel. Roger Lambrecht dacht de juiste partij gevonden te hebben. Een investeerdersgroep met een Belgisch kleurtje. Daarvoor was hij zelfs bereid met zwaar verlies te verkopen!

Hij haalde het volledige kapitaal van 6,1 miljoen euro uit zijn voetbalvennootschap om de schuldenberg van de club af te bouwen, van 10,6 naar 4,5 miljoen euro. Lambrecht zette ook nog voor 8,9 miljoen euro uitstaande leningen om in vers kapitaal en verkocht zijn aandelen voor 8 miljoen euro aan de groep rond Louis De Vries. Daarbij ging het om een bedrag van 3,5 miljoen euro plus een lening ter waarde van 4,5 miljoen euro.

De nieuwe bewindsploeg pakte met mooie woorden uit. “Onze eerste opdracht is om de club zelfbedruipend te maken. Zolang we niet op het hoogste niveau, maar in 1B spelen, zal dat echter niet lukken”, vertelde Louis De Vries bij de overname. Op vrije korte termijn moest Lokeren terug in de linkerkolom in de Pro League meedraaien en er werd over een nieuw stadion gesproken.

Om dat doel te bereiken haalde Lokeren er spelers bij als Jelle Van Damme en Seth De Witte. Voor meerdere clubs onbetaalbaar, niet voor Sporting Lokeren.

www.voetbalbelgie.be

Al snel doken er geruchten op over financiële problemen. Tekengelden van nieuwe spelers werden niet of onvolledig betaald. Leveranciers bleven op hun geld wachten. Nu blijkt dat Sporting Lokeren nog deze week 2 miljoen euro nodig heeft. Niet veel later is er nog 2 miljoen euro nodig. Wie past nog snel 4 miljoen euro bij voor een ploeg die naar de amateurliga dreigt te degraderen?

“Ik ben helemaal niet rijk! Ik heb een appartement in Spanje, dat is het. Ik heb in de voorbije vijftig jaar wel wat knowhow vergaard”, opperde voorzitter Louis De Vries half juni. Die knowhow kan in vraag gesteld worden. Zowel sportief als financieel lijkt het op een zooitje op Daknam.

De gieren cirkelen inmiddels boven het stadion rond. De supporters vrezen voor het einde van hun geliefkoosde club. De Vries houdt vol dat er nog een oplossing uit de lucht zal vallen.

Maar Sporting Lokeren heeft niet alleen snel geld nodig. Als De Vries toch nog een Chinese investeerdersgroep kan overtuigen, moeten ze eerst bij Roger Lambrecht passeren. De Vries mag slechts 20% van de aandelen verkopen als de openstaande schulden bij de voormalige voorzitter niet volledig afbetaald zijn. Die zou nog 3,5 miljoen euro te goed hebben!

Wie is die Louis De Vries?

Roger Lambrecht kon tegen een stootje. Louis De Vries gaf bij zijn aanstelling al mee dat hij niet over dergelijke kapitalen beschikte. Maar hij was het uithangbord van een groep met vastgoedinvesteerder Joris Van Thillo, de Nederlandse gewezen private bankier Eugène van Koppen, voormalig sportief manager Eric Verhoeven en Wilhelmus Janssen.

Nota bene: Verhoeven is de enige die in België gedomicilieerd is. De Vries woont in Spanje, Van Koppen en Van Thillo resideren in Monaco, Janssen verblijft in Amsterdam.

De 72-jarige Louis De Vries trok op zijn achtste een shirtje van Antwerp FC aan en moest op zijn negentiende na een voetoperatie een punt achter zijn spelerscarrière zetten. In navolging van zijn vader stortte hij zich in de muziekwereld. Hij haalde onder meer Tina Turner naar België.

Voetbal bleef zijn tweede passie. Hij was een tijd directeur bij Antwerp FC en werkte daarna als spelersmakelaar. De Vries speelde ook een rol bij Germinal Beerschot, dat een samenwerkingsakkoord afsloot met Ajax. Meerdere talenten verhuisden nagenoeg gratis naar de Amsterdammers, op het Kiel ging het licht beetje bij beetje uit.

In juni 2019 keerde Louis De Vries terug op de voorgrond in het voetbal, als opvolger van Roger Lambrecht. Op dat moment telde zijn vennootschap Magna Sports Consultants een negatief eigen vermogen van 17.000 euro. Het geld voor de overname van Sporting Lokeren – 8 miljoen euro, waar Lambrecht 20 miljoen vroeg – kwam van de andere partners. Lambrecht dreigt ook die volle 8 miljoen euro niet te krijgen.

Louis De Vries ontkent nog altijd dat een faillissement aan de orde is. De komende dagen moet blijken of die woorden ook daden zijn…

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...