Straft de KBVB clubs voor matchfixing?

30-09 09:33

Straft de KBVB clubs voor matchfixing?

Operatie Propere Handen is terug een ‘hot item’ in het Belgisch voetbal. De reportage Le Milieu de Terrain van de RTBF slaat in als een bom. Volgens Het Laatste Nieuws zal het bondsparket van de KBVB niet passief blijven toekijken. Zodra ze inzage in het onderzoek hebben – het onderzoek zou eind dit jaar afgerond zijn – kunnen ze mogelijke straffen uitspreken.

Speelde RSC Anderlecht in 2014 en 2017 op rechtmatige wijze kampioen? Een voormalige speler van KRC Genk getuigde anoniem in het genoemde programma over louche praktijken in het seizoen 2013/2014. Als Racing Genk nog voluit ging in een match en wist te winnen, zouden die spelers beloond worden met een duur horloge.

In volle play-offs zette Racing Genk in de uitwedstrijd tegen Anderlecht de deur open. Jan en alleman waren verbaasd over de opstelling en over het gebrek aan inzet in die match. Het werd 4-0 voor Anderlecht.

Bij de volgende match speelden de Genkies voor twee en smeerden ze Club Brugge een 3-2 nederlaag aan. Genk was zesde en had niets te winnen. Na het laatste fluitsignaal vlogen de spelers elkaar in de armen, alsof ze wel wat gewonnen hadden.

Was er ook in het kampioenschap 2016/2017 matchfixing in het spel? In dat seizoen speelde voormalig scheidsrechter Sébastien Delferière ook een kwalijke rol. Hij zag twee duidelijke strafschopfases door de vingers. Sporting Charleroi won die match en zo eindigde AA Gent niet op de derde plaats en greep het naast een beter Europees ticket. Na het bekijken van de RTBF-reportage gaf AA Gent een schadeclaim te overwegen.

Het bondsparket van de KBVB kan nog straffen uitspreken over frauduleuze praktijken de seizoenen 2013/2014 en 2016/2017. De verjaringstermijn voor matchfixing in het voetbal bedraagt acht jaar.

LEES OOK: Propere Handen: Louwagie kondigt schadeclaim tegen Delferière aan

Nieuwsbrief

Specials

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...