Veeg uit de pan voor clubleiding Club Brugge

19-03-2024 08:58

Veeg uit de pan voor clubleiding Club Brugge

Club Brugge gaat Play-off 1 en de kwartfinales van de Conference League in met Nicky Hayen als interim-hoofdtrainer. Vorig seizoen moest Rik De Mil depanneren. De geschiedenis herhaalt zich. Als je in drie jaar toe bent aan een zevende trainer kan je moeilijk stellen dat het aan die coaches ligt.

Het begon minder goed te draaien onder de leiding van Philippe Clement. Hij mocht halfweg het seizoen naar AS Monaco vertrekken. Alfred Schreuder leidde Club Brugge naar de landstitel, maar de speelwijze wekte veel kritiek op. Was Club kampioen geworden zonder de bloedvorm van Simon Mignolet?

Carl Hoefkens vloog na enkele maanden buiten. Club Brugge overwinterde nochtans in de Champions League. De clubleiding ging voor een internationaal gekende naam. Club Brugge was immers de grootste club in België. Bart Verhaeghe & co namen zelfs de woorden ‘te groot voor België’ in de mond. Scott Parker kreeg een contract voorgeschoteld. Een Engelse trainer, dat zou nieuwe deuren openen. Een complete ‘miscast’.

Rik De Mil kreeg wat meer grinta in de ploeg, maar Club Brugge bleef toch op de vierde plaats in Play-off 1 hangen. De clubleiding achtte De Mil nog niet helemaal klaar voor dat werk en kocht Ronny Deila bij Standard weg. Wie alle matchen van de Rouches onder ogen nam, zag echter dat Deila er ook niet in geslaagd was de wisselvallige prestaties de wereld uit te helpen. Standard strandde op de achtste plaats.

Ronny Deila kreeg een contract voor drie jaar. Vorig seizoen waren er problemen op defensief vlak. Er werd opnieuw vlot verkocht bij Club Brugge. De pijnpunten werden niet aangepakt.

“De denkfout die werd gemaakt, is dat het belang van de trainerskeuze steeds meer werd gerelativeerd”, stelt Ludo Vandewalle bij Het Nieuwsblad. “Meer en meer leefde het idee dat de ijzersterke clubstructuur de coach in een zetel zette en dat zijn rol niet zo belangrijk was.” Hij wijst ook naar het transferbeleid. “Opnieuw kopen om te winnen, niet alleen om door te verkopen.”

Volgens Ronny Deila koesterde de clubleiding te hoge verwachtingen. De Noorse trainer achtte het beschikbare spelersarsenaal minder goed of sterk in dan de kampioenenploegen van enkele jaren terug. Voorzitter Bart Verhaeghe zag dat anders. Als de grote baas in de kleedkamer stelt dat de trainer niet voldoende in de spelers gelooft, stemt dat ook tot nadenken. Zo ondermijn je het gezag van de staf en zorg je voor tweespalt in de spelersgroep.

De zevende trainer in 26 maanden, dat is een feit.

LEES OOK: Ronny Deila reageert na ontslag: “We dachten anders”

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...