Volleybalcoach moet nationale ploeg bij penalty’s helpen

19-09 19:54

Volleybalcoach moet nationale ploeg bij penalty’s helpen

Voormalig volleyballer en volleybaltrainer Peter Murphy gaat het Nederlands elftal helpen om beter te worden in het nemen en stoppen van strafschoppen. Dat vertelde bondscoach Louis van Gaal maandagmiddag op zijn persconferentie.

“Penalty’s zijn belangrijk. Murphy gaat testen doen met de spelers, maar ook met de spelers praten hoe je de tegenstander in verlegenheid kunt brengen, daar zijn ook middelen voor. Als de wetenschap dat zegt, dan kunnen wij kijken of we dat in de praktijk kunnen uitvoeren. Dat gebeurt ook deze week”, legde Van Gaal uit.

Murphy is in Canada geboren, maar tegenwoordig woonachtig in Uden. Hij maakte carrière als volleyballer en daarna ook als volleybaltrainer. In 1978 en 1985 werd hij verkozen tot volleybalcoach van het jaar. Daarnaast werkte Murphy ook een als technisch directeur van de Nederlandse volleybalbond.

“In 2014 was het oog van de meester alleen maar zaligmakend’, verwees Van Gaal indirect naar zijn bekende Tim Krul-wissel tegen Costa Rica. ‘Nu gaan we dat ook wetenschappelijk onderbouwen. Dat is innovatie. Dat pas ik heel vaak toe”, maakte Van Gaal duidelijk. “Wij zoeken de beste penaltykiller. In al die toernooien is gebleken dat penalty’s vaak doorslaggevend zijn.”

De bondscoach legde uit waarom hij denkt dat Murphy zijn ploeg kan helpen. “Omdat hij dat gestudeerd heeft. Hij heeft niet volleybal gestudeerd, hij heeft een andere wetenschap gestudeerd en daar heeft hij de kennis van. Ik wil er niet te lang op doorgaan, want dan gaan waarschijnlijk meer landen het doen. Wij zijn waarschijnlijk het eerste land dat dit doet met een wetenschappelijke onderbouwing”, denkt Van Gaal. “Ik ben niet die specialist. Ik ga kijken wat hij gaat doen en hoe de spelers daarop reageren en dan neem ik een beslissing. Het is niet zo dat wij Murphy altijd maar gaan volgen. Maar ik denk wel vaak, want hij heeft heel veel kennis en hij komt niet voor niks.”

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...