Wat is er van Wataru Endo (ex-STVV)?

12-03-2024 12:49

Wat is er van Wataru Endo (ex-STVV)?

Takehiro Tomiyasu zakte naar STVV af en draait al enkele jaren bij Arsenal mee. Wataru Endo zit ook in de Premier League. Een belangrijke pion voor Jürgen Klopp.

In de zomer van 2018 nam STVV Wataru Endo op huurbasis over van Urawa Reds. Hij debuteerde er met een doelpunt tegen Racing Genk. De Japanse middenvelder kwam in 31 wedstrijden aan twee doelpunten en twee assists. Zijn carrière belandde wat later in een stroomversnelling.

Wataru Endo in duel met Zinho Gano
foto DC | www.voetbalbelgie.be

VfB Stuttgart nam Endo op huurbasis over. Daar hoorde een huursom van 300.000 euro bij. Een jaar later namen ze de energieke centrale middenvelder voor 1,7 miljoen euro definitief over.

Hij begon er in de tweede Bundesliga. VfB Stuttgart promoveerde en Endo miste in de volgende twee seizoenen nauwelijks een minuut in de Bundesliga of DFB Pokal. Daar hoorde geen Europees voetbal bij. In vier seizoenen bij Stuttgart speelde Endo 133 wedstrijden, waarin hij goed was voor vijftien doelpunten en twaalf assists.

In de zomer van 2023 klopte Liverpool op de deur. Bijna 20 miljoen euro op tafel gooien voor een 30-jarige middenvelder, dat is niet evident. Jürgen Klopp zag Wataru Endo echter sterk presteren in Duitsland en wou de Japanse kilometervreter er dolgraag bij hebben. De ervaren coach kreeg gelijk.

Hij debuteerde een dag na zijn aankomst bij de Engelse topclub, tegen Bournemouth. Endo maakte die wedstrijd indruk doordat slechts één van zijn passes niet aankwam.

Hij zit ondertussen aan 31 matchen in het shirt van Liverpool Football Club. In december werd hij er verkozen tot speler van de maand. Opmerkelijk: in de competitiematchen waarin hij aan de aftrap kwam, leden de Reds geen enkele nederlaag.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Wataru Endo kwam zeven keer in actie in de Europa League en scoorde tegen Toulouse. Daar hoorden ook twee duels tegen Union bij. Goed voor 74% van de speelminuten. In de Premier League staat zijn teller op één doelpunt in twintig duels, met 45% van de speelminuten. Hij miste echter drie duels vanwege de Asia Cup en was er nog vier keer niet bij vanwege blessureleed. Endo deed ook in vier partijen in de EFL Cup mee.

Hij ligt nog tot midden 2027 onder contract op Anfield. Zijn marktwaarde steeg naar 13 miljoen euro. Toen hij een shirt van STVV aantrok, was dat nog 1,5 miljoen euro.

Kapitein

De 31-jarige Wataru Endo debuteerde op 2 augustus 2015 bij de nationale ploeg in een interland tegen Noord-Korea. Hij zit ondertussen aan zestig interlands met Japan. Bondscoach Hajime Moriyasu laat Endo, die zich graag wegcijfert voor het team, steevast met de aanvoerdersband opdraven. (DC)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Liverpool Football Club (@liverpoolfc)

LEES MEER OVER:

Liverpool FC

Premier League

STVV

Nieuwsbrief

Specials

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Gouden Croc is voor Koita (FOTO)

Wie bij een topploeg speelt, maakt meer kans op de Gouden Schoen of titel van...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...