Onderzoek over voetbalgeweld: “Ze hebben schijt aan alles”

13-10-2023 16:55

Onderzoek over voetbalgeweld: “Ze hebben schijt aan alles”

Het voetbalgeweld laait al een tijd terug op in Nederland. Volgens een studie investeerden de clubs te weinig in veiligheid en zorgen de ultras voor steeds meer problemen.

Volgens het rapport ‘Van voetbalrellen leren’ van het onderzoeksbureau Beke vormde zich in de jaren voor de coronaperiode het beeld dat er weinig incidenten in en rondom de Nederlandse stadions plaatsvonden. Daardoor ontstond het idee dat voetbal vooral ‘gastvrij toegankelijk’ moest zijn, zonder strenge veiligheidsmaatregelen. Het is juist die gastvrijheid die nu de bestrijding van voetbalgeweld in de weg staat, menen de onderzoekers. ‘Doordat hooligans druk uitoefenen op de club en op de clubbestuurders, is het ze gelukt om steeds meer naar hun hand te zetten. Betaaldvoetbalorganisaties zijn vaak niet meer de baas in eigen huis en zijn daardoor niet meer in staat om de veiligheid in het stadion te waarborgen’.

Ook beschrijft het rapport de ‘nieuwe aanwas’ van voetbalsupporters. De onderzoekers doelen daarmee op personen die sinds de coronaperiode in beeld zijn gekomen bij voetbalgerelateerde, strafbare feiten. Het gaat hier volgens het rapport om enkele honderden jonge mannen van gemiddeld 21 jaar oud die aanhaken bij de ultra’s van een club en ‘schijt hebben aan alles’. Zij gebruiken volgens het rapport buitensporig geweld zonder specifieke reden. Onder meer het bovenmatig gebruik van alcohol en drugs zou een verklaring zijn van deze vechtlust.

Om de situatie te verbeteren is het volgens de onderzoekers nodig dat er meer politiemensen, inclusief wijkagenten, worden ingezet. Daarnaast moet de instelling van voetbalclubs veranderen. Wedstrijden zouden beschouwd moeten worden als evenementen die aan strikte veiligheidseisen moeten voldoen. Het koppelen van tickets aan ID-kaarten is een van de oplossingen die worden genoemd, net als het beperken van de verkoop van alcohol. Ook de kwaliteit van de stewards moet verbeterd worden, raadt het onderzoeksbureau aan.

Het onderzoeksbureau sprak in opdracht van de politie met (politie)deskundigen die betrokken zijn bij het grootste deel van de 34 betaaldvoetbalorganisaties in Nederland. Ook werden de achtergronden van 521 verdachte supporters geanalyseerd.

LEES OOK: Gokschandaal Italië breidt uit: 12 spelers verdacht

voetbalgeweld

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

100 jaar STVV, dat wordt gevierd in Haspengouw. Voor en na STVV-Westerlo is er veel...

Hoefkens 38%, Leko 28%

Hoefkens 38%, Leko 28%

“Er valt meer uit deze spelerskern te halen”, gaf het management van Standard mee bij...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begon de wintermercato in België. Op 1 februari volgde de Transfer...

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

Na de winterstop kwam Union al in actie tegen STVV, Anderlecht (2x), RWDM, Racing Genk,...