Voetbalbelgie.be

EXCL – Van der Elst over titelstrijd in tweede


Franky Van der Elst is momenteel als coach aan de slag bij tweedeklasser Roeselare. De Ninovieter speelde meer dan 500 wedstrijden in de hoogste klasse en is de geknipte persoon om een analyse te maken over de tweede klasse. Voetbalbelgie.be sprak met de 86-voudige Rode Duivel.

“Ik verwacht dat Sint-Truiden kampioen wordt”, steekt Van der Elst van wal. “Ze hebben een mooie voorsprong en ik verwacht dat ze die niet meer uit handen zullen geven. Al is in het voetbal alles mogelijk. Als STVV de komende speeldagen weer punten laat liggen, dan kan het snel gaan.”

Die ruime voorsprong waar Van der Elst op doelt, bedraagt acht punten op Eupen en Lommel United. “Lommel heeft wel nog die inhaalmatch tegoed, een verplaatsing naar Virton. Het is daar nooit makkelijk, al valt het best te doen”.

Bij winst op Virton nadert Lommel tot op vijf punten. “Er volgen nog verschillende rechtstreekse confrontaties tussen de top drie”, merkt Van der Elst op. “Begin volgende maand trekt Eupen naar Stayen, daar wordt het kampioenschap misschien beslist. Al begint Eupen weer onder stoom te komen.”

Kloof niet gegroeid

Van der Elst heeft al enkele jaren ervaring al coach in tweede klasse. Hij trainde onder meer FC Brussels, KVSK United (nu Lommel United). Nu is hij bezig aan zijn tweede seizoen bij Roeselare.

Er wordt regelmatig gezegd dat het niveau in tweede klasse gedaald zou zijn. Van der Elst is het daar niet mee eens. “Als ik het niveau van nu vergelijk met het niveau van mijn tijd bij Lommel, dan kan ik gerust zeggen dat het zelfs hoger ligt.”

“Ook de kloof met eerste klasse is niet groter geworden. De ploegen die bovenin staan kunnen gerust meedraaien in eerste klasse, mits wat versterkingen natuurlijk. Ze hebben veel kwaliteit en kunnen sommige eersteklassers nu al pijn doen”.

Hij laat ook zijn licht schijnen over Westerlo en Moeskroen-Péruwelz, de ploegen die vorig seizoen naar eerste promoveerden. “Westerlo is bezig aan een goed seizoen. Ze weten zich te handhaven en lijken gered. Moeskroen is een ander verhaal. Ze lieten al mooie dingen zien, maar zitten nu in een diep dal. Ze gaan nog enkele moeilijke weken tegemoet.”

Voordeel tweedeklassers

Sinds de invoering van de play-offs is Cercle Brugge de enige club uit play-off 3 die zich wist te redden via de eindronde. “Daarin hebben de tweedeklassers een groot voordeel. Ze zitten al een heel seizoen in de winning mood. De ploegen uit play-off 3 daarentegen hebben er een lang en loodzwaar parcours op zitten. Zij werken een zeer lange strijd af, zowel fysiek als mentaal.”

De trainer van Roeselare ziet nog een voordeel voor de tweedeklassers. “Veel mensen vergeten dat er heel wat kwaliteit zit in tweede klasse. Voor eersteklassers is een verplaatsing naar een tweedeklasser niet vanzelfsprekend. Kijk maar naar de beker. AA Gent had zijn handen vol met Lommel.”


Exit mobile version